AMSTERDAM - Economen zijn het erover eens: de economieën van opkomende markten laten de eerste tekenen van herstel zien. En daardoor is de kans groot dat de economische macht verschuift naar landen als China en India.

Dus is het tijd voor een cursus ‘Beleggen in opkomende markten’. Vandaag deel 2: Brazilië.

Door Belegger.nl

De beurzen in Zuid-Amerika begonnen dit jaar wisselvallig, maar hebben uiteindelijk een sterke rally ingezet. Vooral de sterke Braziliaanse markt en economie hebben daar een bijdrage aan geleverd.

Ook renteverlagingen in de regio en een herstel van het consumentenvertrouwen maakt beleggen in deze opkomende markt potentieel winstgevend.

Marcin Adamczyk, senior portfolio manager Emerging Market Debt, Lombard Odier

"De valuta’s van opkomende markten laten sterke koersstijgingen zien. Vooral landen die grondstoffen exporteren hebben goed presterende munteenheden. De Braziliaanse real is dan toch echt de beste in zijn klasse. De real is 23 procent meer waard dan de dollar en 27 procent meer dan de euro.

De real zal alleen maar meer in waarde stijgen. De Braziliaanse munt profiteert van het positieve sentiment voor opkomende markten en laten we niet vergeten dat de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India, China) een steeds belangrijkere economische rol spelen.

De Braziliaanse economie krimpt dit jaar nog zo’n 1 procent, maar laat al tekenen van herstel zien. De goede groeivooruitzichten zorgt voor meer activiteit op de lokale aandelenmarkt, wat de real ondersteunt. Ook het grondstoffenrally zal deze munteenheid in een duw in de rug geven.

Je kan in de real beleggen door een call optie long te kopen. Dat geeft je het recht om over een bepaalde periode de real te kopen. De prijs spreek je nu al af. Dus als de real tegen die tijd meer waard is, zit je goed. Een andere mogelijkheid is het doen van een valutatermijntransactie (lees de uitleg hier). Ook kan het verstandig zijn om aandelen op de Braziliaanse effectenmarkt te kopen. De wisselkoers vormt een belangrijk deel van het rendement."

Jeroen Vetter, directeur SNS Fundcoach

"Raar maar waar, Brazilië spreekt minder tot de verbeelding dan landen als India, China, Rusland en zelfs Turkije. Het land is één van de twee democratieën binnen de BRIC-groep, wat niet altijd een voordeel is. Juist in groeiende economieën is het van belang dat er snel wordt besloten. Brazilië kent bijvoorbeeld nauwelijks snelwegen.

Maar de bevolking is jong en relatief hoogopgeleid. En Brazilië heeft veel grondstoffen, zoals ijzererts en gigantische olievelden. Hier zijn Vale en Petrobras in actief. Deze concerns bepalen bovendien het overgrote deel van de beurs BOVESPA, namelijk een derde.

Dat is één van de redenen waarom Braziliaanse fondsen maar moeilijk de index kunnen verslaan. Fondsen mogen niet meer dan 10 procent van het vermogen in één bedrijf stoppen. Vale en Petrobras doen het allebei ook nog eens goed.

Beleggers moeten wel letten op de flinke risico’s in Brazilië. De bewegelijkheid van de beurs is enorm, vooral door de afhankelijkheid van grondstoffen.

Wij hebben twee populaire fondsen: DWS Brazil en HSBC Brazil Equity. Deze twee kennen een rendement van 90 procent vergeleken met een jaar geleden. Daarmee zijn het de best presterende fondsen binnen het hele assortiment van SNS Fundcoach.

Er zijn ook nog fondsen die in Latijns-Amerika beleggen, maar het meeste geld gaat toch naar Brazilië. Dan gaat het om BlackRock Latin American Fund, Morgan Stanley Latin America en JPMorgan Latin American Equity."

Martine Hafkamp, directeur Fintessa Vermogensbeheer

"Binnen een goed gespreide portefeuille leent een belang op de Braziliaanse beurs zich goed. Zeker met het oog op het economisch herstel en de verder oplopende grondstofprijzen.

Je kan kijken naar het kopen van aandelen in Braziliaanse mijnbouwers. Dan gaat mijn voorkeur uit naar de grondstoffenproducent Vale. Deze onderneming is zelfs in staat om klanten te winnen.

Een andere mogelijkheid is het kopen van de iShares MSCI Brazil. Deze is genoteerd in euro’s en biedt in één transactie de hele Braziliaanse aandelenindex. Met een belang van meer dan 50 procent in energie en basismaterialen (Petrobras en Vale) kan je zo mooi profiteren van de duurdere grondstoffen."