NEW YORK - De effectenbeurzen in New York moesten donderdag voor de tweede achtereenvolgende dag terrein prijsgeven. De beleggers lieten vooral de telecomsector vallen nadat Cisco Systems tegenviel met zijn verwachtingen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,3 procent lager op 9256,26 punten. De breed samengestelde S&P 500 verloor 0,6 procent tot 997,08 punten. De Nasdaq-index zakte 1 procent tot 1973,16 punten. De belangrijkste beursgraadmeters waren dinsdag nog op het hoogste niveau sinds vorig najaar beland na een vierdaagse rally.

Cisco
Cisco Systems presenteerde woensdag na sluiting van Wall Street een meevallende winst. Analisten reageerden echter teleurgesteld op de verwachtingen die de fabrikant van netwerkapparatuur gaf. Volgens topman John Chambers is er wel verbetering zichtbaar op de markten waar Cisco opereert, maar volgens hem is het nog te vroeg om te spreken van herstel.

Het aandeel Cisco, een Dow-fonds, eindigde 0,5 procent hoger. Telecomaandelen verloren terrein, omdat telecombedrijven grote klanten van het bedrijf zijn. Ook tegenvallende resultaten prijsvechter MetroPCS Communications vielen slecht. AT&T zakte bijvoorbeeld 0,7 procent, Verizon Communications viel 1 procent in koers terug. MetroPCS maakte een duikeling van bijna 30 procent.

Banenmarkt
Beleggers bleven ook langs de zijlijn in afwachting van arbeidsmarktcijfers die vrijdag naar buiten komen. Het ministerie van Arbeid meldt dan hoeveel banen er in juli verloren zijn gegaan door de economische recessie.

Donderdag werd al bekend dat het aantal Amerikanen dat vorige week voor de eerste keer een WW-uitkering heeft aangevraagd, is gedaald. In totaal werden er 550.000 aanvragen ingediend tegen 588.000 in de week daarvoor.

Verzekeraars
Financiële aandelen behoorden tot de stijgers. Verzekeraar American International Group (AIG) ging weer omhoog, met ruim 2 procent, na een koersexplosie van meer dan 60 procent woensdag.

Beleggers blijven vertrouwen houden in resultaten die het geplaagde AIG vrijdag presenteert. Wall Street negeerde een bericht dat banken en advocaten bijna 1 miljard dollar verdienen aan het opnieuw optuigen van het concern dat vorig jaar met staatssteun van de ondergang werd gered.

Valuta
Op de New Yorkse valutamarkt stond de euro op 1,4360 dollar tegen 1,4355 dollar eerder op de dag in Europa. De Europese munteenheid stond woensdag nog boven de 1,44 dollar, maar de dollar werd sterker na de besluiten van de Bank of England en de Europese Centrale Bank om de rentetarieven ongemoeid te laten.