AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd Groep wil een notering op de beurs in Amsterdam. Het bedrijf is begonnen met de voorbereidingen; een definitief besluit moet nog worden genomen. Dat meldde Delta Lloyd donderdag in een toelichting op de halfjaarcijfers.

''Een beursgang geeft ons ruimte om een rol te kunnen spelen in de marktconsolidatie die we in Nederland en België voorzien'', aldus Delta Lloyd-topman Niek Hoek. Het Britse financiële concern Aviva, waartoe Delta Lloyd behoort, zal een minderheid van zijn huidige aandelenbelang in Delta Lloyd verkopen via een beursgang.

Delta Lloyd boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 227 miljoen euro tegen 151 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. Dit is inclusief 438 miljoen euro verplichte afboekingen op de beleggingsportefeuille.

België
Vooral de Belgische verzekeringsactiviteiten droegen sterk bij aan het resultaat. Het resultaat voor belastingen verdubbelde ruim naar 379 miljoen euro.

De eind vorig jaar aangekondigde kostenbesparingen hebben volgens Delta Lloyd duidelijk hun vruchten afgeworpen. Het concern heeft onder andere een vacaturestop ingesteld en de inhuur van extern personeel sterk teruggebracht. Verder hebben het management, directie en raad van bestuur afgezien van bonussen over 2008.

Levensverzekering
Bij de levensverzekeringsactiviteiten stonden de premie-inkomsten onder druk. Het premie-inkomen daalde met 29 procent tot 1,9 miljard euro. De totale premie-inkomsten van Delta Lloyd daalden met 21 procent tot 2,8 miljard euro. Het eigen vermogen van de verzekeraar steeg met 21 procent naar 4 miljard euro ten opzichte van eind 2008.

De spaartegoeden stegen van 4 miljard eind 2008 naar 5,3 miljard euro. Delta Lloyd beheerde eind juni een vermogen van 69,7 miljard euro, een toename ten opzichte van eind 2008 (68,2 miljard euro).

Werknemers
Delta Lloyd telt ruim 6400 werknemers. Het concern biedt in Nederland behalve verzekeringen ook vermogensbeheer- en bancaire diensten aan. Delta Lloyd is buiten Nederland actief in Duitsland en België. Bekende merken naast Delta Lloyd zijn OHRA en ABN AMRO Verzekeringen.