ROTTERDAM - Maritiem dienstverlener Smit Internationale heeft in de eerste helft van dit jaar een nettowinst geboekt van 51,9 miljoen euro vergeleken met 47,7 miljoen euro een jaar eerder. Dat is een winststijging van 9 procent, zo maakte het bedrijf donderdag bekend.

De winst valt iets hoger uit dan verwacht. Analisten gepolst door Reuters gingen uit van een nettowinst van 50 miljoen euro. De hogere winst is vooral te danken aan een eenmalige bate van 10 miljoen euro uit een schikking met de Britse oliemaatschappij BP. Dat had te maken met bergingswerkzaamheden door Smit bij het gekantelde olieplatform Thunder Horse in de Golf van Mexico.

Smit liet weten dat de nettowinst in de tweede helft van dit jaar in lijn zal zijn met de winst in de eerste helft van 2009. Dat is exclusief de eenmalige bate voor Thunder Horse.

De omzet kwam uit op 307,2 miljoen euro. Dat is vrijwel evenveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Analisten gingen hier uit van 315 miljoen euro.

Havens
Het grootste pijnpunt van Smit door de recessie ligt bij de havenactiviteiten, waar de havensleepdiensten onder vallen. Daar zakte het operationele resultaat tot 7,9 miljoen euro van 17,7 miljoen vorig jaar. De omzet nam af tot 77,6 miljoen euro vergeleken met 94,7 miljoen euro vorig jaar.

Door de recessie worden er minder goederen vervoerd over de wereldzeeën, waardoor er minder schepen zijn die havens binnengesleept moeten worden. Dit geldt vooral voor de havens van Vancouver, Antwerpen en Rotterdam, aldus Smit.

Terminals
Bij de terminaldivisie, waar diensten aan de olie- en gasindustrie onder vallen, gingen de zaken beter. Daar steeg het operationele resultaat tot 8,3 miljoen euro van 5,2 miljoen euro vorig jaar. De omzet ging met 45 procent omhoog tot 47,2 miljoen euro. Dat was onder meer te danken aan nieuwe contracten die in de tweede helft van 2008 ingingen, aldus Smit.

Smit-topman Ben Vree toonde zich tevreden met de cijfers. ''We zijn blij dat we gezonde cijfers en een hoger financieel resultaat voor de eerste helft van het jaar kunnen presenteren.''