AMSTERDAM - De toonaangevende indices van de Europese beurzen eindigden donderdag hoger na de rentebesluiten van de centrale banken van Engeland en Europa. Unilever was de uitblinker na de bekendmaking van herstelde volumes.

De financiële sector profiteerde van een aantal beter dan verwachte cijfers. De AEX van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 2,87 punten ofwel 1 procent hoger op 288,11 punten. Dat is een nieuw hoogtepunt.

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 0,7 procent tot 418,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs noteerden van 0,3 tot 0,9 procent hoger.

ECB
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief voor de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent staan.

Ook de Britse centrale bank heeft donderdag de rente ongewijzigd gelaten. Die rente blijft zoals verwacht op 0,5 procent.

Unilever
Unilever meldde een volumegroei van 2 procent, waar analisten verwachtten dat de groei pas in volgende kwartalen zou terugkomen. In het eerste kwartaal daalde het volume nog. Unilever, een van de zwaarstwegende fondsen in de AEX, won 5,1 procent.

Ook de financiële sector stond in de belangstelling, mede dankzij beter dan verwachte resultaten van de Belgische bank KBC, de Britse verzekeraar Aviva en de Duitse Commerzbank. In Amsterdam stegen Aegon en ING respectievelijk 3,95 en 1,3 procent.

SNS
Bankverzekeraar SNS Reaal kreeg er 9,5 procent bij en was daarmee de grootste stijger in de MidKap. Voor de forse koerssprong van SNS, dat dinsdag de tweedekwartaalcijfers publiceert, was verder geen directe aanleiding.

Grondstofgerelateerde bedrijven profiteerden aanvankelijk flink van een zwakkere dollar en hogere metaalprijzen. In de loop van de ochtend pakte de dollar terrein terug op de euro en vielen ook de grondstofprijzen, waaronder die van koper, terug van de hoogste niveaus in maanden.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal hield een winst vast van 0,3 procent. Oliemaatschappij Shell noteerde 0,1 procent lager.

Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) was een van de dalers. De Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wil dat er een onderzoek komt naar het beleid en de gang van zaken bij ASMI in de afgelopen jaren, zo werd woensdag bekend. Het aandeel noteerde 1,8 procent lager.

De euro noteerde 1,4355 dollar in vergelijking met 1,4400 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat ruwe olie (159 liter) daalde met 1,7 procent tot 70,75 dollar.