ROTTERDAM - Was- en voedingsmiddelenconcern Unilever heeft in het tweede kwartaal geen last gehad van teruglopende volumes.

Het bedrijf, bekend van merken als Knorr, Dove en Becel, wist in alle regio's volumegroei te realiseren. Dat blijkt donderdag uit de tweedekwartaalcijfers. In het eerste kwartaal daalden de volumes nog.

De omzet steeg met 1 procent tot 10,46 miljard euro. Analisten waren in doorsnee uitgegaan van een omzet van 10,55 miljard euro.

Verwachting
De onderliggende omzetgroei - de verkopen exclusief effecten van wisselkoersen en aan- en verkopen van onderdelen - kwam uit op 4,1 procent, beter dan verwacht door marktvorsers. In het eerste kwartaal kwam de onderliggende omzetgroei uit op 4,8 procent.

De operationele winst kwam uit op 1,32 miljard euro, 4 procent minder dan een jaar eerder. De winst voor herstructureringskosten, desinvesteringen en andere eenmalige posten daalde met 12 procent tot 997 miljoen euro. Deze resultaten liggen in lijn met de verwachting.

Huismerken
Ook in West-Europa, waar consumenten door de recessie de producten van Unilever eerst verruilden voor goedkopere (huismerk)artikelen, wist het concern in het tweede kwartaal de volumes op te krikken. Dit ging ook gepaard met een prijsdaling.

Zogeheten opkomende markten in Azië en Afrika deden het goed. Daar steeg de onderliggende omzetgroei met 8,8 procent, zowel dankzij hogere volumes als hogere prijzen.

Bemoedigend
''Hoewel de omstandigheden in veel markten lastig blijven, vind ik het bemoedigend dat de volumegroei terug is in alle regio's en het merendeel van onze landen en categoriën'', aldus topman Paul Polman in het persbericht.

Het concern blijft zich richten op het verbeteren van de volumegroei, met behoud van de marges en kasstroom. Unilever is van het geven van een concrete financiële verwachting afgestapt.