APELDOORN - Uitgever Wegener heeft nog steeds behoorlijk last van de ingezakte advertentiemarkt. Het bedrijf verwacht dat het bedrijfsresultaat over heel dit jaar beduidend lager uit zal uitkomen dan in 2008.

Wegener wist door kostenbesparingen de schade in de eerste helft van 2009 wel te beperken, zo blijkt uit donderdag gepubliceerde resultaten. De advertentie-inkomsten daalden in het afgelopen halfjaar met bijna een kwart. De operationele kosten werden met 10 procent teruggedrongen, mede door het schrappen van banen.

Het bedrijfsresultaat ging ruim een derde omlaag, van 40,7 miljoen euro naar 26,1 miljoen euro. De omzet zakte met 13 procent tot 309,4 miljoen euro. Onder aan de streep hield Wegener 13,2 miljoen euro over, 4,9 procent minder dan vorig jaar.

Personeelsadvertenties
De zeven regionale dagbladen van Wegener, waaronder De Gelderlander en BN/De Stem, zagen de advertentie-omzet met bijna 30 procent dalen. AD NieuwsMedia, waar Wegener voor 37 procent eigenaar van was, had bijna een derde minder advertentie-inkomsten.

Vooral de vraag naar personeelsadvertenties werd zwaar getroffen. Wegener verkocht eind juli zijn deel van AD NieuwsMedia (37 procent) aan branchegenoot PCM.

De betaalde oplage bij de regionale dagbladen daalde met 2,4 procent. Het aantal opzeggingen om financiële redenen is daarbij toegenomen. Bij AD NieuwsMedia ging de betaalde oplage 3,8 procent omlaag.

Schuld
Ten opzichte van december vorig jaar is de schuldpositie van Wegener verbeterd. De schuld ging met 5,9 procent omlaag tot 141,6 miljoen euro per eind juni. In de afgelopen maanden ontstond grote onrust over de hoge schuld van grootaandeelhouder Mecom en de gevolgen daarvan voor Wegener. Mecom heeft inmiddels nieuwe afspraken kunnen maken met de banken over zijn schuld.

Wegener liet ook weten te onderzoeken of bij een fusie met Limburg Media Groep, eigendom van Mecom het predikaat 'Koninklijk' kan worden behouden. Door de voorgenomen fusie, die Wegener in juni aangekondigde, verdwijnt de uitgever van de beurs.

Minderheidsaandeelhouder van Wegener Goverance for Owners heeft bezwaar aangetekend tegen de fusie en de Ondernemingskamer gevraagd de plannen op te schorten om tijd te winnen voor een eigen plan om de beursnotering te behouden. Wegener ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet.