NEW YORK - De koersen op de effectenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Op Wall Street heerste teleurstelling over cijfers die wezen op een krimp van de Amerikaanse dienstensector in juli.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot met een verlies van 0,4 procent op 9280,97 punten. De breder samengestelde S&P 500 zakte 0,3 procent tot 1002,72 punten. De Nasdaq-index verloor 0,9 procent tot 1993,05 punten.

Aarzeling
De beleggers toonden dinsdag al aarzeling om de rally van de voorgaande weken voort te zetten. Maar de belangrijkste graadmeters wisten toen wel met winst te sluiten.

Woensdag bleek dat de activiteit in de dienstensector is afgenomen. De zogenoemde ISM-index die dit meet, kwam uit op 46,4 in juli. Analisten rekenden op een niveau van 48. Een stand lager dan 50 betekent dat de sector krimpt. Stiekem was gehoopt dat de weg naar groei zou worden ingeslagen.

Banenverlies
Het sentiment werd ook gedrukt door cijfers over het banenverlies afgelopen maand in de private sector in de Verenigde Staten. Volgens salarisverwerker ADP gingen er 371.000 banen verloren, terwijl marktvorsers een afname van 345.000 hadden verwacht.

"Mensen zijn niet bezorgd over het economisch herstel, maar over de kracht van het herstel", zei een fondsmanager tegen persbureau Reuters.

Verzekeraar
Wall Street dook wel op American International Group. In de markt was er vertrouwen dat de geplaagde verzekeraar vrijdag goede kwartaalresultaten presenteert. Ook de benoeming van een nieuwe topman is goed gevallen. Het aandeel schoot liefst 62 procent omhoog.

Procter & Gamble, een gigant in consumentengoederen, zakte 2,8 procent in koers na de publicatie van resultaten over het tweede kwartaal. De eigenaar van merken als Gillette en Pampers zag de winst met 18 procent dalen.

Google
Internetbedrijf Google maakte bekend voor 106,5 miljoen euro On2 Technologies te kopen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in videocompressie. Op beleggers maakte de overname geen indruk. Het aandeel Google daalde met 0,6 procent.

Op de New Yorkse valutamarkt stond de euro op 1,4420 dollar. De Europese munteenheid bereikte tijdens de handel het hoogste niveau sinds december. In Europa werd nog 1,4400 dollar voor de euro betaald.