AMSTERDAM - Door een tegenvallend macrocijfer in de Verenigde Staten sloten de Europese beurzen woensdag in de min. Het grootste deel van de handelsdag stonden de Europese beurzen in de plus dankzij meevallende cijfers van enkele grote financiële fondsen.

Een cijfer over de Amerikaanse dienstensector deed de positieve stemming de das om. De bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector nam in juni sterker af dan verwacht. Ook de indices op Wall Street waren hierdoor in mineurstemming.

De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot 1,67 punten (0,6 procent) lager op 285,24 punten. De beurs in Parijs daalde 0,5 procent, terwijl de indices in Londen en Frankfurt minnen lieten zien van 0,6 respectievelijk 1,2 procent.

CSM
De MidKap in Amsterdam noteerde wel in de plus en won 7,54 punten (1,9 procent) tot 415,66 punten. Dit was onder meer te danken aan beter dan verwachte cijfers van de leverancier van bakkerij-ingrediënten CSM.

De MidKapper wist in het tweede kwartaal te profiteren van lagere grondstofprijzen en kostenbesparingen. Het aandeel maakte een koerssprong van 7,5 procent.

Swiss Re
Financiële instellingen behoorden woensdag tot de winnaars in Europa. Voorbeurs hadden enkele belangrijke Europese financiële instellingen verliezen en winstdalingen bekendgemaakt.

De resultaten vielen, uitgezonderd die van Swiss Re, beter uit dan verwacht. Het aandeel Société Générale won in Parijs 6 procent. Axa, de op een na grootste verzekeraar van Europa, steeg 1,7 procent.

Olie
De prijs voor een vat Amerikaanse ruwe olie daalde 0,3 procent tot 71,23 dollar vergeleken met dinsdagavond. Olieconcerns Shell, BP en Total gingen tussen 0,8 en 1,6 procent omlaag.

De euro noteerde 1,4400 dollar, gelijk aan de stand bij het slot van de Europese handel op dinsdag.