TOKIO - De Aziatische beurzen zijn woensdag lager gesloten. Beleggers namen hun winsten nadat de Nikkei dinsdag het hoogste punt in tien maanden had bereikt. Bovendien publiceerde de Japanse autofabrikant Toyota voor het derde achtereenvolgende kwartaal een verlies.

De Nikkei-index in Tokio sloot met een verlies van 1,2 procent op 10.252,53 punten. De beurs in Sydney sloot 1 procent lager. De Kospi in Seoul ging 0,4 procent omlaag. De Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 0,2 procent lager ten opzichte van de slotstand van een dag eerder.

Toyota wordt hard geraakt door de wereldwijde recesie, waardoor de verkopen in alle belangrijke markten sterk zijn gedaald. Het bedrijf meldde dinsdag in de periode van april tot en met juni een nettoverlies van 77,8 miljard yen (568 miljoen euro) te hebben geleden. Een jaar eerder werd nog een winst van 353,7 miljard yen geboekt. Het aandeel Toyota verloor 1,2 procent.

Een andere grote verliezer was de Japanse detailhandelaar Fast Retailing. Het concern verloor 3,5 procent nadat het bekendmaakte dat de verkoopcijfers voor het eerst in negen maanden waren
gedaald.