ARNHEM - Het advies- en ingenieursbedrijf Arcadis heeft de economische recessie in de afgelopen maanden vooral gevoeld in de segmenten 'gebouwen' en 'milieu'.

De recessie kan dit jaar resulteren in een daling van de operationele winst tot 5 procent. De omzet zal vanwege de verslechterde marktomstandigheden de komende kwartalen dalen. Dat heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De operationele winst, waarbij afschrijvingen op overnames en niet-operationele zaken buiten beschouwing blijven, bedroeg in het tweede kwartaal 17,1 miljoen euro. Dat is een stijging van 5 procent op jaarbasis, maar een stuk onder de gemiddelde analistenverwachting van 26 miljoen euro.

Sanering
De milieumarkt liep terug doordat industriële klanten hun uitgaven beperkten. Arcadis adviseert in dit segment onder meer over bodemsanering en de behandeling van afvalwater. Het bedrijf ziet in de Verenigde Staten een stabilisering van deze markt.

De gebouwenmarkt stond "sterk onder druk met vooral in Engeland erg uitdagende marktcondities", aldus Arcadis. In Engeland ligt de commerciële vastgoedmarkt vrijwel stil en ook in de VS is de markt slecht. "Hoewel in Engeland de bodem in de markt lijkt bereikt, wordt herstel niet op korte termijn verwacht."

Wegen
De omzetdaling bij 'gebouwen' en 'milieu' werd deels gedempt door een 10 procent hogere omzet in 'infrastructuur'. Dat segment is dankzij overheidsinvesteringen in onder meer snelwegen het best bestand tegen de recessie.

De totale omzet nam in het tweede kwartaal met 3 procent af tot 415 miljoen euro op jaarbasis. De nettowinst daalde eveneens met 3 procent en kwam uit op 16,6 miljoen euro en overtrof de gemiddelde analistenverwachting van 15 miljoen euro.

Overname
Vorige maand nam Arcadis de Amerikaanse branchegenoot Malcolm Pirnie over, de grootste aankoop in de historie van het Arnhemse bedrijf. Arcadis verwacht "aanzienlijke marktsynergie en operationele voordelen" uit de overname.

Een daling van de operationele winst is echter niet uit te sluiten, onder meer omdat er dit jaar geen bijdrage is uit de verkoop van energieprojecten. Dat leverde Arcadis vorig jaar 2,2 miljoen euro winst op.