DIEMEN - De leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur, CSM, heeft een lastig halfjaar achter de rug. Met name de eerste drie maanden van 2009 waren moeilijk.

De omzet in het eerste halfjaar kwam uit op 1,283 miljard euro tegen 1,247 miljard euro vorig jaar. Een sterker geworden dollar is debet aan de stijging van de omzet. De verkopen liepen namelijk terug met 2,9 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebita) bedroeg 60,7 miljoen euro, 8,1 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Onder de streep hield CSM 36,6 miljoen euro over tegen 65 miljoen euro in de eerste helft van 2008, maar toen zat er een eenmalige belastingbate bij.

Aandeel
De cijfers werden door zowel beleggers als analisten goed ontvangen. Na ruim twee uur handel noteerde het aandeel 7,5 procent hoger en was daarmee een van de grootste stijgers op de MidKap die 1,8 procent omhoog ging.

''De halfjaarcijfers hebben duidelijk onze verwachtingen en die van de markt ruimschoots overtroffen in zeer uitdagende omstandigheden'', aldus analist Fernand de Boer van Petercam.

CSM blijft echter voorzichtig als het gaat om de nabije toekomst. Topman Gerard Hoetmer zei geen herstel van de economie in de tweede helft van dit jaar te verwachten. CSM verwacht wel dat het bedrijfsresultaat (ebita) in het derde kwartaal verbetering laat zien ten opzichte van het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal in 2008.

Tankstations
De bakkerij-ingrediëntendivisies in Europa en de Verenigde Staten hebben last van de recessie waardoor consumenten minder geld uitgeven in de zogeheten out-of-home-markt. Consumenten spenderen minder in tankstations en kiosken. De verkopen liepen met 3 procent terug in de eerste zes maanden.

De melkzuurdivisie, waarin CSM onder meer afbreekbare alternatieven voor plastic produceert, had veel last van een staking. Hogere prijzen konden de daling in de verkopen en de gestegen prijzen van grondstoffen voor deze divisie opvangen.

Purac
CSM is optimistisch over de kansen van Purac in de tweede helft van het jaar. Het concern verwacht zowel nieuwe contracten als een nieuwe technologie voor de breekbare bioplatics bekend te kunnen maken.

Op overnamepad wil CSM ook voor de bakkerij-ingrediëntendivisie. Financieel topman Koos Kramer zei tijdens een toelichting: ''Het geld zit niet te branden in onze zakken en we zullen geen gekke sprongen maken, maar als er een strategische fit langskomt, kunnen we die overnemen.''