NEW YORK - Beleggers op de effectenbeurzen in New York waren dinsdag voorzichtig. In de markt sloop twijfel over de houdbaarheid van de rally van de afgelopen weken.

De belangrijkste graadmeters op Wall Street schommelden de gehele dag rond de slotstanden van maandag. De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 0,4 procent hoger op 9320,19 punten.

De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1005,65 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq won 0,1 procent tot 2011,31 punten.

Grenzen
Maandag hadden de S&P 500 en de Nasdaq de psychologisch belangrijke grenzen van respectievelijk 1000 en 2000 punten geslecht.

Bij aanvang van de handel dinsdag kozen de beleggers er echter voor om aandelen te verkopen die de afgelopen weken sterk zijn gestegen. Dit gebeurde in diverse sectoren. In de Dow verloren bijvoorbeeld bedrijven als Coca-Cola, Intel en 3M terrein.

Olieprijs
Energiefondsen stonden onder druk doordat de olieprijs wat terugviel. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie van 159 liter bleef wel boven de 71 dollar. Op de termijnmarkten werd met spanning uitgekeken naar nieuwe cijfers over de olievoorraden in de Verenigde Staten. De verwachting is dat die voorraden afgelopen week zijn toegenomen.

Beleggers kregen wat vertrouwen door cijfers die wezen op een verbetering van de Amerikaanse huizenmarkt. Ophanden zijnde verkopen van huizen stegen in juni sterker dan verwacht, aldus de Amerikaanse makelaarsvereniging. Aandelen van bouwbedrijven en toeleveranciers zaten daardoor in de lift.

Consumentenvertouwen
Het ministerie van Handel meldde dat de uitgaven van Amerikaanse consumenten in juni met 0,4 procent waren toegenomen. Analisten hadden gerekend op een stijging van 0,3 procent. Tegenvaller was dat het persoonlijke inkomen van de Amerikanen gemiddeld met 1,3 procent daalde. Het gaat om de grootste afname sinds januari 2005.

Een opvallende stijger op Wall Street was PepsiCo (plus 5,1 procent). Het frisdrankconcern bereikte een akkoord met zijn belangrijkste bottelaars in de Verenigde Staten over een overname. Daarmee is 7,8 miljard dollar gemoeid. Voordeel voor PepsiCo is dat het controle krijgt over 80 procent van de frisdranken die het afzet op de Amerikaanse markt.

De euro sloot op de New Yorkse valutamarkt op 1,44 dollar tegen 1,4415 eerder op de dag in Europa.