AMSTERDAM - Een eindsprintje in het laatste halfuur van de handelsdag dinsdag heeft de belangrijkste Europese beurzen slechts licht lager doen eindigen.

De indices stonden gedurende de dag op verliezen, die nagenoeg helemaal werden weggepoetst nadat Wall Street omsloeg en de prijs van olie steeg. Een dag eerder sloten de beurzen af op de hoogste stand sinds maanden.

Beleggers verzilverden dinsdag gedurende bijna de hele dag hun winsten. ''We hebben een heel sterke stijging gezien na beter dan verwachte bedrijfsresultaten. Met name van banken'', aldus een Londense econoom. ''Het is geen verrassing dat we zien dat beleggers een beetje hun winsten nemen.''

AEX
De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX, sloot 0,2 procent, ofwel 0,58 punten, lager op 286.91 punten. De MidKap voor het middensegment verloor 0,6 procent tot 408,12 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen sloten 0,2 procent lager, terwijl de effectenmarkt in Parijs nagenoeg op de slotstand van maandag eindigde.

Zwaarwegende energiefondsen zoals Shell, BP en Total trokken eerst de indices naar beneden door de goedkoper wordende prijs voor een vat olie. Aan het einde van de Europese handelsdag was een vat Amerikaanse ruwe olie 0,4 procent duurder en kostte 71,85 dollar. Shell sloot met een plus van 0,6 procent.

UBS
Financiële fondsen stonden onder druk. De Zwitserse bank UBS verloor 4,3 procent op de beurs nadat het een groter dan verwacht verlies over het tweede kwartaal bekendmaakte. Veel financiële fondsen, zoals Société Generale en HSBC, gingen omlaag. ING sloot in Amsterdam 1,8 procent lager.

Chemieconcern DSM was de grootste verliezer aan het Damrak. Het bedrijf maakte eerder op de dag de resultaten bekend over het tweede kwartaal. Ze kwam overeen met de verwachting van analisten, maar het ontbreken van een concrete prognose voor de rest van het jaar kon beleggers niet bekoren. Het aandeel sloot 4,4 procent lager op 24,60 euro.

Reed Elsevier
Uitgever Reed Elsevier was een van de grootste stijgers onder de hoofdfondsen met een plus van 3,2 procent. De Amerikaanse bank Citigroup verhoogde het beleggingsadvies en raadde beleggers aan het aandeel te kopen.

Een andere opvallende stijger aan het Damrak was biofarmaceut Fornix (plus 6,1 procent). Het bedrijf wist de winst en omzet in de eerste zes maanden op peil te houden in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook Fornix gaf geen concrete prognose, onder meer omdat de registratie van zijn belangrijkste hooikoortsmiddel onzeker is.

De euro noteerde 1,4400 dollar tegen 1,4415 dollar bij het slot van de Europese handelsdag maandag.