HEERLEN - Chemieconcern DSM heeft in het tweede kwartaal fors minder winst geboekt in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebit) kwam uit op 79 miljoen euro tegen het recordresultaat van 276 miljoen euro in 2008. Dat maakte DSM dinsdag bekend.

De winst komt vrijwel overeen met de verwachtingen van analisten. Zij gingen uit van een bedrijfsresultaat van 77 miljoen euro. De omzet bedroeg 1,95 miljard euro tegen 2,45 miljard euro in 2008. Hier werd gerekend op 1,93 miljard euro. De nettowinst exclusief bijzondere posten kwam uit op 30 miljoen euro. Hier gingen analisten uit van 34 miljoen euro.

Voorraadafbouw
Volgens DSM-topman Feike Sijbesma zijn er nog weinig aanwijzingen voor verbetering van de vraag en blijven de vooruitzichten onzeker. Het concern uit Heerlen merkte wel op dat de effecten van voorraadafwaarderingen en voorraadafbouw bij klanten grotendeels voorbij lijken te zijn.

Vanwege de economische onzekerheden wil het bedrijf geen winstverwachting voor heel 2009 afgeven. Het interim-dividend voor 2009 wordt onveranderd gelaten op 0,40 euro per gewoon aandeel.

Industrie
DSM heeft vooral last van de recessie bij zijn divisie Material Sciences. De clusters die daar onder vallen, zijn sterk verbonden met de auto-industrie, de elektronicasector en de bouwbranche. De voedingsdivisie Nutrition bleef echter zeer sterk presteren, aldus DSM.

Het bedrijf zei verder dat het meer kosten gaat besparen. DSM mikt in 2010 op een kostenbesparing van 125 miljoen euro, maar die doelstelling zal ruimschoots worden overstegen. Als gevolg van die maatregel zullen 1250 banen verdwijnen.