NEW YORK - De effectenbeurzen in New York zijn maandag de nieuwe handelsweek met flink hogere koersen begonnen. De beleggers reageerden positief op gegevens die wezen op een kleinere krimp van de verwerkende industrie in de Verenigde Staten.

Ook verkoopcijfers van autoconcern Ford vielen in goede aarde.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot 1,3 procent hoger op 9286,56 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 1,5 procent tot 1002,63 punten. De graadmeter van de schermenbeurs Nasdaq steeg 1,5 procent tot 2008,61 punten. De S&P en de Nasdaq kwamen daarmee boven psychologisch belangrijke niveaus uit.

Voorbeurs bleek dat de zogenoemde ISM-index van inkoopmanagers in de verwerkende industrie in juli op een niveau van 48,9 punten was beland. Een stand lager dan 50 houdt nog altijd een lagere bedrijvigheid in, maar in juni werd 44,8 genoteerd. Volgens analisten bewijst het nieuwe cijfer dat de Amerikaanse economie is gestabiliseerd.

Grondstofprijzen
Stijgende grondstofprijzen duwden de koersen van bedrijven als Alcoa (aluminium) en Freeport-McMoran (mijnbouw) omhoog. De prijs van goud bereikte bijvoorbeeld het hoogste niveau in bijna twee maanden. Zilver werd ruim 2 procent duurder, evenals platinum. Ook de prijs van een vat olie steeg, met bijna 3 procent naar ruim 71 dollar.

Beleggers in grondstoffen speculeerden volop op economisch herstel. Ook een verzwakking van de dollar speelde een rol. Voor een euro werd 1,4420 dollar betaald tegen 1,4250 dollar vrijdag bij het slot van Wall Street.

Het aandeel Alcoa steeg in de Dow-Jonesindex meer dan 7 procent. Veel industriële fondsen, zoals DuPont, Caterpillar en General Electric, waren in trek.

Ford
Autofabrikant Ford won 4 procent nadat het concern zijn eerste verkoopstijging sinds eind 2007 had bekendgemaakt. Ford profiteert van de Amerikaanse sloopregeling, waarbij tot 4500 dollar wordt uitgekeerd aan autobezitters die hun oude auto inleveren voor een nieuw, zuiniger exemplaar.

Verzekeraar American International Group (AIG) was ook een opvallende stijger (plus 3,5 procent). Zakenkrant The Wall Street Journal meldde dat Robert Benmosche de nieuwe baas van het concern wordt.

Benmosche heeft leiding gegeven aan MetLife, nu de grootste levensverzekeraar van de Verenigde Staten. Bank of America won ook ruim 3 procent, na de bekendmaking van een schikking met beurswaakhond SEC over bonussen die zijn betaald bij de overname van zakenbank Merrill Lynch.