AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger geëindigd, gesteund door meevallende cijfers van de Britse banken Barclays en HSBC. Positieve macrocijfers uit de Verenigde Staten stuwden de koersen verder omhoog.

De AEX-index voor de hoofdfondsen in Amsterdam sloot met een winst van 4,32 punten (1,5 procent) op 287,49 punten. De MidKap noteerde 6,61 punten, ofwel 1,6 procent hoger, op 411 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten plussen zien tot 1,8 procent.

De financiële waarden in Europa profiteerden van de meevallende cijfers van Barclays en HSBC. Barclays zag in de eerste helft van dit jaar de nettowinst met bijna 10 procent stijgen tot 1,9 miljard pond. Het aandeel won 6,7 procent in Londen.

HSBC
HSBC liet een winstdaling zien van 57 procent in de eerste helft van 2009, maar zei wel dat de bodem op de financiële markten waarschijnlijk is bereikt. HSBC steeg 5 procent.

''De cijfers van Barclays waren positief. Bij HSBC was de ondertoon positief'', aldus beleggingsadviseur Erwin Blok van Dresdner VPV.

Aegon
Verzekeraar Aegon ging 5,3 procent omhoog en bankverzekeraar ING klom 2,7 procent. In Parijs won BNP Paribas 2,7 procent en Deutsche Bank steeg 2,8 procent in Frankfurt. ''De financials liggen er goed bij'', aldus Blok.

Verder bleek uit macrocijfers die maandagmiddag werden gepubliceerd dat de krimp in de Amerikaanse industrie minder sterk is dan verwacht. De index die de bedrijvigheid meet, nam toe tot 48,9 en bereikte daarmee de hoogste stand sinds september 2008.

Olie
Ook de oliegerelateerde fondsen deden goede zaken. Dat kwam door een stijging van de olieprijs met 2,6 procent tot 71,30 dollar. Olieconcern Shell won 0,7 procent in Amsterdam en de toeleverancier aan de olie-industrie SBM Offshore steeg 2,7 procent. Het Britse BP ging 2,9 procent omhoog.

De olieprijs loopt op door verwachtingen dat de Amerikaanse economie sneller herstelt. Vrijdag bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 1 procent is gekrompen op jaarbasis, terwijl op een krimp van 1,5 procent was gerekend.

''Het beeld dat de Amerikaanse economie langzaam uit de recessie kruipt, geeft beleggers moed'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

Heijmans

Opvallend was verder bouwbedrijf Heijmans. Het aandeel steeg om niet verklaarbare redenen met 15 procent tot 1,23 euro. Het aandeel is het afgelopen jaar fors minder waard geworden.

De euro noteerde 1,4415 dollar. Bij het slot van de Europese handel vrijdag was de euro 1,4240 dollar waard.