LONDEN - De Britse bank Barclays heeft in het afgelopen halfjaar 10 procent meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte het bedrijf maandag bekend. De nettowinst kwam uit op 1,9 miljard pond sterling (2,2 miljard euro).

De winst voor belastingen steeg met 8 procent tot 2,98 miljard pond. Dat viel lager uit dan verwacht. Door Reuters ondervraagde analisten hadden in doorsnee gerekend op 3,5 miljard pond.

Barclays zag de afschrijvingen op slechte leningen fors toenemen ten opzichte van vorig jaar. De bank schreef daar bijna 4,6 miljard pond (5,4 miljard euro) op af, 86 procent meer dan een jaar eerder. De bank voorziet dat de afschrijvingen eind dit jaar uitkomen op tussen 9 en 9,6 miljard pond.

Zakenbankdivisie
De winst bij de zakenbankdivisie van Barclays verdubbelde bijna tot 1,05 miljard pond. Ook bij andere banken doet die tak het erg goed.

Barclays nam vorig jaar een deel van de activiteiten van de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers over, die onder die divisie vallen. Het gaat om de handel in effecten en obligaties en de activiteiten op het gebied van advisering bij overnames en fusies in Noord-Amerika.

De Britse consumentenbankdivisie van Barclays presteerde zwak. De winst voor belastingen daalde bijna een derde tot 268 miljoen pond.

Lastig
De bank verwacht dat de omstandigheden in 2009 lastig blijven. Barclays wil voor het einde van 2009 weer dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Onder invloed van de kredietcrisis was de bank daarmee gestopt.

Barclays is de enige grote Britse bank die geen staatssteun heeft ontvangen, toen de kredietcrisis een gat sloeg in de balans van veel banken. Andere Britse banken, zoals Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group, kregen wel steun van de overheid en zijn deels genationaliseerd.