LONDEN - Royal Bank of Scotland (RBS) zou de verkoop van een aantal van zijn Aziatische onderdelen bijna rond hebben.

De toekomstige eigenaar van de bankdivisie in Taiwan zou Australia & New Zealand Banking Group (ANZ) worden, rapporteert de Amerikaanse krant Wall Street Journal op basis van een bron dichtbij de onderhandelingen.

Cijfers
Andere Aziatische onderdelen zouden naar Standard Chartered overgaan. Verwacht wordt dat de bank, die sinds het najaar van 2008 voor 70 procent in handen van de Britse overheid is na een dreiging van omvallen, deze week bij de publicatie van de halfjaarcijfers de verkopen bekend zal maken.

Hoeveel de verkopen RBS gaan opleveren is onduidelijk, maar alle in de verkoop staande Aziatische activiteiten worden geraamd op in totaal 1,5 miljard pond sterling (1,6 miljard euro). Mocht een verkoop komende week worden aangekondigd, levert de verkoop minder dan dit op, aldus de bron tegen de krant.

Overname
RBS heeft flinke verliezen geleden door de wereldwijde kredietcrisis en zag zijn financiële situatie verslechteren door deelname aan de overname van ABN Amro. De Aziatische activiteiten werden als niet-kernonderdelen bestempeld. De verkoop ervan zou RBS terug naar winstgevendheid kunnen brengen.