NEW YORK - De Amerikaanse beurzen hadden op de laatste handelsdag van de week en maand moeite richting te bepalen. Nadat de beurzen licht lager waren geopend, gingen ze heel voorzichtig omhoog om met beperkte winst af te sluiten.

Alleen de Nasdaq dook vlak voor het slot in de min. Beleggers hadden moeite het tweeslachtige nieuws dat uit de groeicijfers van de Amerikaanse economie over het tweede kwartaal naar voren kwam, te interpreteren.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex sloot de week af op een stand van 9171,61 punten, 0,2 procent hoger dan het slot van donderdag. De breed samengestelde S&P 500-index sloot op een stand van 987,47 punten, een minimale stijging van 0,1 procent.

Technologiebeurs Nasdaq ging op het allerlaatste moment in het rood en eindigde op een stand van 1978,50 punten, 0,3 procent lager. Het is nu voor de vijfde opeenvolgende maand dat de S&P 500-index op een hogere stand afsluit.

Economie
Het nieuws dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal volgens een eerste raming met 1 procent was gekrompen, wordt door beleggers gezien als een teken dat de recessie aan het afzwakken is. Maar de terughoudendheid van de Amerikaanse consument bracht beleggers aan het twijfelen over een snel herstel van de economie.

Op zich viel het cijfer over de economische groei mee. Er was gerekend op een grotere krimp, van 1,5 procent. De teruggang was ook een stuk minder groot dan in het voorgaande kwartaal, toen die 6,4 procent bedroeg. "Het cijfer was ook beter dankzij de enorme uitgaven van de overheid", bagatelliseerde een analist.

Daling
Met de krimp van de economie in het tweede kwartaal is de Amerikaanse economie nu vier kwartalen op rij teruggezakt. Dat is voor het eerst sinds de groei gemeten wordt en dat is sinds 1947.

Uit de vrijdag gepubliceerde overheidscijfers viel op te maken dat de Amerikaanse consument het laat afweten. De uitgaven van consumenten bleven in het tweede kwartaal 1,2 procent achter bij die van vorig jaar, nadat ze in het eerste kwartaal nog 0,6 procent hoger waren uitgekomen. De consumentenbestedingen zijn goed voor ongeveer twee derde van de economische activiteit en zijn daarmee een belangrijke motor voor economische groei.

Ford
Het aandeel van autofabrikant Ford won ruim 8 procent nadat bekend werd dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nog eens 2 miljard dollar in de sloopregeling voor oude auto's wil steken. Walt Disney was de grootste verliezer in de Dow. Het aandeel verloor 4,2 procent van zijn waarde nadat het media- en amusementsconcern een lagere omzet en winst had bekendgemaakt.

De dollar noteerde aan het slot van de handel op Wall Street 1,4252 euro, tegen 1,4240 dollar aan het slot van de handel op de Europese effectenbeurzen.