AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag lager geëindigd. De MidKap-index voor het middensegment in Amsterdam deed het beter en sloot voor het eerst sinds november vorig jaar boven de 400 puntengrens.

De AEX-index voor de hoofdfondsen in Amsterdam sloot met een verlies van 0,65 punten (0,2 procent) op 283,17 punten. De MidKap noteerde 5,83 punten, ofwel 1,5 procent hoger, op 404 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen lieten minnen zien tot 0,5 procent.

De Europese beurshandel begon vrijdag vlak. Beleggers waren vooral in afwachting van een cijfer over de Amerikaanse economie. De grootste economie ter wereld kromp in het tweede kwartaal met 1 procent op jaarbasis. Dat was minder dan verwacht. Analisten rekenden op een teruggang met 1,5 procent.

Bijstelling
Er was wel teleurstelling over de neerwaartse bijstelling van de krimp over het eerste kwartaal. Die kwam uit op 6,4 procent van een eerder gemelde krimp van 5,5 procent. Ook werd de groei van de Amerikaanse economie over heel 2008 naar beneden bijsteld van 1,1 procent naar slechts 0,4 procent.

Het Brits-Nederlandse automatiseringsbedrijf Logica won ruim 7,5 procent na een gunstig analistenrapport van het Amerikaanse Morgan Stanley. Logica voerde daarmee de lijst aan in de MidKap.

Andere sterke stijgers in de MidKap waren onder meer diervoeder Nutreco (plus 3,2 procent) en de producent van printers Océ (plus 3,6 procent).

Air France-KLM
In de AEX stond luchtvaartmaatschappij Air France-KLM na de publicatie van tegenvallende resultaten over het tweede kwartaal 4,1 procent lager. Logistiek concern TNT won 1,3 procent. ING verhoogde voorbeurs het beleggingsadvies voor het aandeel TNT.

Oliemaatschappijen hadden het vrijdag zwaar, ondanks een hogere olieprijs. BP en Shell noteerden tot 1,8 procent in de min. Het Franse Total, dat vrijdag tegenvallende cijfers publiceerde, daalde 2,7 procent.

De euro was 1,4240 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de euro op 1,4080 dollar.