GROENLO - Apparatenfabriek Nedap, bekend van de stemmachines, heeft over het eerste halfjaar een winst behaald van 600.000 euro. Zo maakte Nedap donderdag bekend. De winst is fors lager dan de 6 miljoen euro die het bedrijf in dezelfde periode vorig jaar behaalde.

De omzet viel met 22 procent terug van 71,3 miljoen euro in de eerste zes maanden van vorig jaar tot 55,5 miljoen euro in de eerste zes maanden van dit jaar.

Tegenslag
Volgens Nedap kan het bedrijf doordat het in verschillende markten actief is ''onder normale economische omstandigheden'' tegenslag in de ene sector opvangen met groei in de andere. ''De huidige kredietcrisis en recessie treffen nu echter bijna alle markten waarin Nedap actief is'', aldus het bedrijf.

Omdat de opbrengsten sterk achterblijven heeft Nedap een eerder aangekondigde reorganisatie versneld uitgevoerd. Een groot deel van de productieactiviteiten in Groenlo wordt beëindigd, waardoor ongeveer zestig mensen hun baan verliezen.

Sociaal plan
Voor die mensen is een sociaal plan afgesproken. ''Buiten dit sociale plan is er van nog een aantal medewerkers afscheid genomen'', meldde Nedap. Het bedrijf schat de totale kosten van de reorganisatie op 5,5 miljoen euro. ''Waarvan 600.000 euro op het resultaat over het eerste halfjaar drukt.'' Nedap verwacht door de reorganisatie op jaarbasis ongeveer 2,2 miljoen euro te besparen.