PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 426 miljoen euro. Dit maakte het bedrijf donderdag nabeurs bekend.

Het resultaat is flink slechter dan verwacht. Analisten verwachtten een nettoverlies van 225 miljoen euro. Het operationeel verlies kwam uit op 496 miljoen euro, tegen een analistenverwachting van een verlies van 242 miljoen euro.

Hedgecontracten
Een deel van het verlies was volgens Air France-KLM te wijten aan de zogenoemde hedgecontracten waarmee het zich indekt tegen stijgende brandstofprijzen. Dit leverde een negatieve post op van 252 miljoen euro.

Het bedrijf heeft, net als de rest van de luchtvaartsector, flink te lijden onder de recessie. Air France-KLM deed donderdag enkele voorspellingen voor de rest van het jaar. Als de krimp van de wereldeconomie stopt en eind dit jaar voorzichtig economisch herstel optreedt, zullen de resultaten in de tweede helft van het jaar stabiliseren.

Evaluatie
Air France-KLM kondigde een evaluatie aan van zijn activiteiten op de middellange afstand. Het gaat daarbij onder meer om de bestemmingen waarop wordt gevlogen. De resultaten van het onderzoek moeten begin 2010 worden geïmplementeerd.

Vorige week meldde het bedrijf al dat de omzet in de periode april tot juni 20,8 procent lager was dan een jaar eerder. Uit de gedetailleerde cijfers bleek donderdag dat de omzet van de passagiersdivisie ten opzichte van een jaar eerder met 18,8 procent is gedaald. De omzet uit het vrachtvervoer liep met 42,1 procent terug.