NEW YORK - De Amerikaanse aandelenbeurzen gingen donderdag na twee sombere dagen weer omhoog.

Robuuste kwartaalcijfers van verscheidene bedrijven en een daling van het aantal mensen dat gebruik maakt van een werkloosheidsuitkering stonden aan de basis van het hervonden optimisme.

Puntengrens
De S&P 500-index kwam in de loop van de handelsdag terecht op het hoogste tussentijdse niveau in negen maanden tijd van 996,68 punten. De psychologisch belangrijke 1000-puntengrens kwam daarmee even in zicht. In maart stond de index nog op de laagste stand in 12 jaar, sindsdien is er meer dan 45 procent bijgekomen.

Maar vergeleken met de record slotstand van oktober 2007 loopt de index nog bijna 40 procent achter. De Nasdaq ging even over de 2000-puntengrens heen, waarmee die het hoogste niveau sinds oktober vorig jaar bereikte.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot op een stand van 9154,46 punten, een stijging van 0,9 procent ten opzichte van het slot van woensdag. De breed samengestelde S&P 500-index sloot de dag uiteindelijk af op een stand van 986,75 punten, een plus van 1,2 procent. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,8 procent hoger op 1984,30 punten.

Donderdag kwamen goede kwartaalcijfers van onder andere mobieltjesmaker Motorola, het industriële conglomeraat Tyco International en creditcard-bedrijf MasterCard naar buiten. Het aandeel Motorola won 9,4 procent, Tyco pakte 2,9 procent erbij en de koers van MasterCard steeg 3 procent.

Werkloosheid
Voordat de handel op Wall Street aanving werden de werkloosheidscijfers bekendgemaakt. Het aantal nieuwe aanvragen voor uitkeringen steeg vorige week met 25.000, dat was iets meer dan verwacht. Maar het gemiddeld aantal aanvragen over de afgelopen vier weken, wat wordt gezien als een betere graadmeter, daalde met 8250 tot 559.000.

Dat was het laagste niveau sinds januari, waarmee de hoop wederom gevoed wordt dat het ergste van de recessie voorbij is. ,,En als het ergste achter ons ligt, dan moet er grote groei aan zitten te komen'', merkte een analist op. Ook het aantal mensen dat voor de tweede opeenvolgende week een uitkering aanvroeg, daalde met 54.000 tot 6,2 miljoen in de week die eindigde op 18 juli. Dat was het laagste aantal sinds begin april.

Olieprijs
De olieprijs won ook weer terrein. Op de termijnmarkt in New York ging de prijs van een vat olie met 5,3 procent omhoog tot bijna 67 dollar. Het aandeel Exxon Mobil wist daar niet van te profiteren. Het aandeel verloor 1 procent van de waarde nadat het bedrijf een winstval van 66 procent bekendmaakte.

De dollar noteerde tegen het slot van de handel op Wall Street 1,4062 euro, tegen 1,4080 dollar aan het slot van de handel op de Europese effectenbeurzen.