AMSTERDAM – Reed Elsevier wist beleggers vandaag in negatieve zin te verrassen met een forse aandelenuitgifte. Welke bedrijven zullen de stap van de uitgever volgen, en beleggers opzadelen met verwatering? Belegger.nl vroeg advies aan enkele goeroes.

Beursdeskundige Leon Hillen stelt dat de gedoodverfde kandidaten voor een emissie uit het verleden inmiddels al succesvolle claimemissies achter de rug hebben. Dat waren bouwer Heijmans, buizenmaker Wavin en TomTom.

Over de aandelenuitgifte van Reed Elsevier, tot bijna 110 miljoen stukken om de schuld te verlagen, is hij stellig. ‘Dat is een sneaky one. Ze geven net onder de 10 procent aandelen uit, waardoor ze geen prospectusverplichtingen hebben. De markt kan dat niet echt kan waarderen en had dit bij Reed ook niet verwacht.’

Wessanen
Op het lijstje van Hillen staan op dit moment de aandeelhouders van Wessanen die een grote kans lopen om een aandelenuitgifte voor hun kiezen te krijgen. ‘Het bedrijf is een kandidaat wanneer de verkoopopbrengsten van onderdelen tegenvallen en de lopende bankconvenanten gaan knellen. Het bedrijf blijft moeizaam opereren’, zo verklaart hij.

Ook Aalberts is een ‘kanshebber’. 's Werelds grootste producent van kleppen voor stadsverwarming staat bekend als een scherp gefinancierd bedrijf. ‘Indien de resultaten daar gaan tegenvallen, komen ratio´s tussen eigen vermogen en bedrijfsresultaat onder druk en kunnen de banken aandringen op een (kleine) emissie. De komende halfjaarcijfers zijn daar erg belangrijk’, zegt Hillen.

Ook Martine Hafkamp, algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer, noemt Aalberts als gedoodverfde kandidaat voor een emissie. ‘In de markt gaan daar al langere tijd geruchten over.’

Financials
De winnares van de Gouden Stier voor beursvrouw van het jaar in 2008 denkt ook dat, als de koersen nog wat verder herstellen, financials er eventueel voor kunnen kiezen om nieuwe aandelen uit te geven om zo de balans te versterken en de staatssteun terug te betalen.

‘Het wordt wat aantrekkelijker om deze emissies nu aan te kondigen. Want, hoe hoger de koers waartegen geëmitteerd kan worden, hoe geringer de verwatering is voor bestaande aandeelhouders’, aldus Hafkamp.

USG People
Als laatste in haar rijtje noemt ze USG People. Daarin krijgt ze geen steun van Leon Hillen. ‘USG was ook een kandidaat, maar dat blijft naar eigen zeggen ruim binnen de convenanten en heeft voorlopig geen emissie nodig. De nieuwe bestuursvoorzitter lijkt eerder aan te sturen op een verkoop van USG als optie, dus dat brengt fantasie in dit aandeel’, zo verklaart hij.

Tot slot zijn er op Beursplein 5 nog een aantal fondsen die aan de lopende band aandelen in de markt zetten. Pharming maakt bijvoorbeeld grif gebruik van een soort equity line (voortdurende mogelijkheid tot emissie).

Koning van de aandelenuitgiften is natuurlijk Antonov. Daar worden vrijwel maandelijks aandelen uitgegeven.