IRVING - De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft in het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 3,95 miljard dollar. Dat is een daling van 66 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat maakte ExxonMobil donderdag bekend.

Het is het derde kwartaal op rij dat de winst daalt. Net als zijn branchegenoten BP en Shell gaat ExxonMobil gebukt onder de scherp gedaalde olie- en gasprijzen en een afgezwakte vraag.

De omzet daalde met 46 procent tot 74,5 miljard dollar ten opzichte van vorig jaar. De kwartaalresultaten van 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern vielen analisten tegen.

Olieprijs
Door de recessie is de wereldwijde olievraag sterk afgenomen en zijn de olie- en gasprijzen hard gedaald. In het tweede kwartaal van vorig jaar noteerde de olieprijs gemiddeld 120 dollar per vat. Momenteel doet een vat olie ongeveer 63 dollar.

"De wereldwijde economische omstandigheden blijven invloed uitoefenen op de energie-industrie, wat betreft de volatiliteit van grondstoffenprijzen en de afgenomen vraag", aldus topman Rex Tillerson. De olie- en gasproductie van ExxonMobil zakte in het afgelopen kwartaal met 3 procent.

ExxonMobil zette in het afgelopen kwartaal 290 miljoen dollar opzij in verband met een schadevergoeding die het bedrijf moet betalen voor de ramp met de olietanker Exxon Valdez. Dit schip liep in 1989 aan de grond bij Alaska en verloor daarbij ruim 41 miljoen liter ruwe olie. Ongeveer 1900 kilometer kustlijn werd besmeurd.