AMSTERDAM - De zomerrally zette donderdag overtuigend door op de Europese beurzen. Beleggers waren optimistisch over meevallende bedrijfsresultaten en negeerden slechtere berichten.

Ook iets geruststellend nieuws over de Amerikaanse economie stuwde de koersen. De AEX-index bereikte zelfs de hoogste stand van dit jaar.

De Amsterdamse index sloot donderdag 6,5 punt hoger op 283,82 punten, een winst van 2,3 procent. De MidKap-index voor het middensegment ging met 2,5 procent vooruit naar 398,17 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tussen de 1,7 en 2,1 procent bij.

ArcelorMittal
De AEX werd aangevoerd door ArcelorMittal, dat 6,6 procent hoger noteerde. Het staalconcern maakte daarmee het forse verlies van de voorgaande dag, toen tegenvallende kwartaalresultaten werden gepresenteerd, weer goed.

Philips, TNT en SBM Offshore hoorden met koerswinsten van rond de 4 procent eveneens tot de grotere winnaars in de Amsterdamse hoofdindex. Financiële fondsen ING en Aegon werden voor de tweede achtereenvolgende dag meer waard. De fondsen boekten een winst van circa 4 procent.

Shell
Shell noteerde na de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal 1 procent hoger. Het olieconcern boekte veel minder winst dan een jaar eerder. Door de forse daling van de olieprijs in het afgelopen jaar kwam dat echter niet als een verrassing.

Uitgeefconcern Reed Elsevier bungelde met een verlies van 12,6 procent de hele dag onderaan de AEX. Het concern verraste beleggers met de aankondiging van een nieuwe aandelenemissie. Daarnaast werd de presentatie van een forse winstdaling in de eerste helft van het jaar gelardeerd met sombere vooruitzichten voor 2009 en 2010.

Nutreco
In de MidKap werd diervoerbedrijf Nutreco 6,5 procent meer waard. Het bedrijf zag de operationele winst in de eerste helft van dit jaar nagenoeg halveren ten opzichte van vorig jaar, maar die daling was in lijn met de verwachtingen.

Toeleverancier van de chipindustrie Besi ging 6,1 procent achteruit. Het bedrijf rapporteerde een flink hogere winst en omzet dan een jaar eerder, maar dat kwam vooral door de overname van Esec. Zonder de boekwinst uit de overname resteerde een verlies van 10,9 miljoen euro.

Renault
In Parijs kostte de aankondiging van een miljardenverlies in het tweede kwartaal autofabrikant Renault aanvankelijk een koersverlies, maar het aandeel herstelde aan het einde van de dag tot een winst van 1,5 procent. Concurrent Volkswagen zag de winst in dezelfde periode met 80 procent verschrompelen, maar deed het daarmee alsnog beter dan de verwachtingen. Het aandeel VW werd in Frankfurt ruim 5,7 procent meer waard.

Het betere nieuws kwam uit de Verenigde Staten. Voor opening van de handel kwam producent van tandpasta Colgate-Palmolive met een kwartaalwinst van 14 procent naar buiten. Ook kwamen er cijfers over de aanwas van werkloosheidsuitkeringen, die de beleggers meevielen.

De euro was bij het sluiten van de beurzen 1,4080 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen woensdag stond de euro op 1,4025 dollar.