AMSTERDAM - Uitgever Reed Elsevier wil nieuwe aandelen uitgeven om zijn schuld terug te brengen. Dat maakte de uitgever van onder meer de bladen Elsevier en FEM Business donderdag bekend.

In totaal wil het concern tot bijna 110 miljoen aandelen uitgeven, ofwel 9,9 procent van het totale aandelenkapitaal.

Het bedrijf kampt met een torenhoge schuld van 8,4 miljard euro sinds de aankoop van informatieconcern Choicepoint. Bovendien heeft Reed Elsevier last van een terugloop aan advertentie- en promotionele inkomsten. De kersverse bestuursvoorzitter Ian Smith zei geen lichtpuntjes te hebben gezien in het afgelopen halfjaar. De resultaten blijven onder druk staan in 2009.

"De verhouding tussen bedrijfsresultaat en schuld is nu erg hoog. Die staat op 3,6, terwijl we mikken op een ratio tussen 2 en 3", aldus Smith. Wat Reed Elsevier heeft afgesproken met zijn banken als maximale ratio, liet Smith in het midden.

Verkoop
Om de schuld te verminderen, wilde Reed Elsevier het onderdeel Reed Business Informatie (RBI), waartoe de bladen Elsevier en FEM Business behoren, van de hand doen. Dat mislukte echter door de slechte marktomstandigheden. De verkoop van RBI als geheel is nu volledig van de agenda.

Wel wil het bedrijf verschillende minder rendabele onderdelen verkopen. Zo heeft het bedrijf de Amerikaanse vakbladen die gratis worden verspreid onder een bepaalde doelgroep, in de etalage gezet. Smith zei niet hoeveel de verkoop moet opbrengen. "We nemen wat we kunnen krijgen", aldus de topman.

De Nederlandse bladen staan voorlopig niet op de verkooplijst. "In Nederland doen de bladen het niet zo slecht, omdat abonnees trouw zijn. We moeten gewoon een manier vinden om aansluiting te houden met de digitale wereld."

Winstverwachting
Reed Elsevier gooide bovendien zijn winstverwachting overboord. Het bedrijf verwacht niet langer dat de aangepaste winst per aandeel tegen constante valutakoersen zal stijgen in 2009.

De nettowinst over het eerste halfjaar halveerde ruim, van 384 miljoen euro naar 183 miljoen euro. De omzet ging omhoog met 8 procent tot 3,43 miljard euro.

Op de beurs in Amsterdam reageerden beleggers teleurgesteld op de onverwachte aandelenemissie. Het fonds, dat genoteerd staat in de AEX-index, zakte bijna 15 procent.