LONDEN - Oliemaatschappij Shell heeft in het tweede kwartaal onder druk van de sterk gedaalde olieprijs de winst zien kelderen. De nettowinst kwam uit op 2,3 miljard dollar vergeleken met 7,9 miljard dollar een jaar eerder. Dat maakte Shell donderdag bekend.

De winst valt lager uit dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een nettowinst van 2,48 miljard dollar. In het tweede kwartaal van vorig jaar noteerde de olieprijs gemiddeld 120 dollar per vat. Door de recessie is de vraag naar olie sterk afgenomen en is de prijs hard gedaald. Momenteel doet een vat olie ongeveer 63 dollar.

Productie
De olie- en gasproductie van Shell in het tweede kwartaal kwam uit op 2,960 miljoen vaten per dag vergeleken met 3,1 miljoen een jaar eerder. Hier werd door analisten gerekend op circa 3 miljoen vaten. Exclusief de productie in het onrustige Nigeria en andere factoren bleef de productie vrijwel gelijk aan een jaar eerder.

Shell kondigde een dividend over het afgelopen kwartaal aan van 0,42 dollar per aandeel. Analisten gingen uit van 0,40 dollar per aandeel.

Zwak
Volgens topman Peter Voser zijn de resultaten beïnvloed door de zwakke wereldeconomie, die heeft geleid tot moeilijke marktomstandigheden. "De vraag naar energie is zwak, er is overcapaciteit in de markt en de kosten blijven hoog. Die omstandigheden zullen naar verwachting nog enige tijd voortduren en wij zetten dan ook niet in op snel herstel", aldus Voser.

Shell kondigde in juni een herstructurering van de organisatiestructuur aan. Daarmee wil het concern de efficiëntie vergroten en de kosten verlagen. In totaal verdween 20 procent van het aantal posities in het hogere management. Verdere aanzienlijke personeelsreducties zijn bovendien waarschijnlijk, aldus Voser. De Zwitser volgde per 1 juli Jeroen van der Veer op.