AMSTERDAM - Diervoeder Nutreco heeft de operationele winst in de eerste zes maanden van dit jaar ten opzichte van vorig jaar nagenoeg zien halveren.

De divisie Mengvoer Europa heeft het moeilijk nu er minder vraag naar diervoeding is. De donderdag gepresenteerde halfjaarcijfers lagen wel in lijn met de verwachting van analisten.

De omzet bedroeg 2,13 miljard euro, 8,5 procent minder dan een jaar eerder. Analisten gingen gemiddeld uit van 2,12 miljard euro.

Resultaat
Het bedrijfsresultaat is uitgekomen op 41,6 miljoen euro tegen 82,3 miljoen euro een jaar eerder. Marktvorsers rekenden op 41 miljoen euro. Onder de streep hield Nutreco 13,7 miljoen euro, 72 procent minder dan een jaar eerder, en bovendien iets lager dan de verwachting van analisten.

Nutreco wijt het forse verschil in operationele resultaten tussen het eerste halfjaar dit jaar en vorig jaar aan het eenmalig verlies van 20 miljoen euro bij de divisie Mengvoer. Bovendien was in de resultaten van 2008 een eenmalige bate van 20 miljoen euro opgenomen. Daarnaast is de tweede helft van het jaar traditioneel de belangrijkste periode.

Nutreco zei donderdag dat de resultaten over het tweede halfjaar "meer in lijn zijn" met die van dezelfde periode vorig jaar.

Recessie
In april waarschuwde het bedrijf al voor terugvallende omzet en winst bij de divisie Mengvoer. Door de wereldwijde recessie is de vraag naar vlees, zuivel en vis licht afgenomen en daardoor ook de vraag naar de producten van Nutreco. "De vraag zal zich echter herstellen wanneer de wereldeconomie opleeft", aldus topman Wout Dekker in een toelichting. Hij verwacht dat de divisie in de tweede helft weer winstgevend zal zijn.

Nutreco wil zich blijven richten op uitbreiding middels autonome groei, maar ook door overnames. Dinsdag maakte Nutreco nog bekend mengvoeractiviteiten in Spanje en Portugal over te nemen voor 40 miljoen euro. Bovendien zal Nutreco actief deelnemen in het consolidatieproces voor mengvoer in landen als Nederland, Spanje en Canada.