AMSTERDAM - De toeleverancier aan de chipindustrie ASM International heeft in het afgelopen kwartaal een nettoverlies geboekt van 55,7 miljoen euro. Dat is ruim een verdubbeling van het verlies dat de onderneming in de eerste drie maanden van dit jaar behaalde.

Het verliescijfer was ook beduidend slechter dan analisten hadden verwacht. Zij voorzagen in het tweede kwartaal gemiddeld een verlies van 16 miljoen euro. De omzet van ASMI is afgelopen kwartaal uitgekomen op 119,5 miljoen euro, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde cijfers. Dat is ruim een derde meer dan in het eerste kwartaal en ook beter dan analisten hadden voorzien.

Stijging
De omzetstijging kwam volledig op het conto van het onderdeel Back-end, waar de inkomsten ruimschoots verdubbelden. De zogenoemde Front-end moest 40 procent omzet inleveren in vergelijking met het eerste kwartaal van 2009. De Back-end van ASMI maakt verpakkingssystemen en de Front-end levert processystemen.

Dat ASMI dieper in de verliezen is beland hoewel de inkomsten opliepen, komt door eenmalige kosten. Het bedrijf uit Almere heeft 20,6 miljoen euro afgeschreven op de voorraden en legde ruim 15 miljoen euro opzij voor een reorganisatie. ASMI maakte eerder deze maand bekend dat het bedrijf wereldwijd vierhonderd banen schrapt, tweehonderd meer dan eerder gepland.

Nieuw
ASMI heeft in het tweede kwartaal voor een bedrag van 155,8 miljoen euro aan nieuwe orders gekregen, heel wat meer dan in het voorgaande kwartaal.

Eerder op woensdag presenteerde de Aziatische deelneming ASM Pacific Technology meevallende resultaten. De winst en omzet van dat technologiebedrijf zijn een stuk sneller gestegen dan verwacht. ASMI bezit een meerderheidsbelang in ASM Pacific Technology.