NEW YORK - De Amerikaanse beurzen kozen woensdag vanaf de opening de weg omlaag. 

Vlak na publicatie van het Beige Book, waarin de Fed op basis van rapportages van twaalf regionale banken een beeld van de economie schetst, gingen de koersen in eerste instantie nog verder omlaag om vervolgens weer iets te herstellen. In de rapportage stelt het stelsel van centrale banken dat de Amerikaanse economie zich lijkt te stabiliseren, maar een zwakke arbeidsmarkt baart zorgen.

Slotstanden
De Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk op een stand van 9070,72 punten, een daling van 0,3 procent. De breder samengestelde S&P 500-index leverde 0,5 procent in tot een stand van 975,15 punten. Schermenbeurs Nasdaq ging 0,4 procent terug tot 1967,76 punten.

Eerder op de dag werden tegenvallende cijfers over de orderontvangst voor duurzame goederen gepubliceerd wat de hoop op economisch herstel temperde. Amerikaanse beleggers waren ook onder de indruk van de duik die de beurs in China had gemaakt. ,,Ik ben verbaasd dat de markten niet veel lager openden op basis van wat in China is gebeurd'', zei een analist. De belangrijkste beursgraadmeter in Shanghai verloor woensdag 5 procent.

Goederen
De orderontvangst voor duurzame goederen in de Verenigde Staten is in de maand juni met 2,5 procent gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dat is de sterkste daling in vijf maanden tijd, meldde het ministerie van Handel. Wanneer orders voor transportmiddelen niet mee worden gerekend, zou de orderontvangst met 1,1 procent zijn gestegen. In mei steeg het ordervolume nog met 1,3 procent, dat was de tweede maand op rij dat de orderportefeuilles toenamen.

Ook daalde de olieprijs flink, na een onverwachte stijging van de voorraden in de Verenigde Staten, veroorzaakt door de zwakke vraag. Op de termijnmarkt in New York ging de prijs van een vat olie met 6,5 procent omlaag. De aandelen Chevron en Exxon Mobil leverden respectievelijk 1,8 procent en 0,6 procent in.

Yahoo
Het aandeel Yahoo! ging 12 procent omlaag en was daarmee de sterkste daler in de Nasdaq. Eerder op de dag werd bekend dat Yahoo! en Microsoft samen de strijd aangaan tegen zoekmachine Google. Beleggers zouden teleurgesteld zijn over de omvang van de overeenkomst. De koers van Microsoft won juist 1,4 procent, die van Google daalde met 0,8 procent.

De euro noteerde aan het eind van de handel op Wall Street 1,4043 dollar tegen 1,4025 dollar aan het slot van de handel op de Europese beurzen.