HELMOND - Textielfabrikant Gamma Holding boekte in de eerste helft van dit jaar een verlies van 53,3 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de nettowinst nog 15,6 miljoen euro. De omzet daalde met 13 procent naar 326 miljoen euro. Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers.

De marktomstandigheden bleken voor Gamma het eerste halfjaar erg lastig. Gamma maakte daarom woensdag bekend dat het bedrijf de komende tijd versneld kosten gaat besparen. Gamma sluit niet uit dat de komende tijd bedrijfsonderdelen verkocht gaan worden.

Eerder kondigde het bedrijf al aan dat door die reorganisatieplannen ongeveer achthonderd banen moeten verdwijnen. De maatregelen moeten dit jaar een kostenbesparing opleveren van 30 miljoen euro en in 2010 van 45 miljoen euro.

Beursexit
In april van dit jaar werd duidelijk dat Gamma dacht over een beursexit. De potentiele koper bleek echter de financiering niet rond te kunnen krijgen om een overname te kunnen bekostigen. Eerder deze maand maakte het bedrijf bekend dat het met de banken werkt aan herfinanciering van zijn schulden.

Voor de tweede helft van 2009 verwacht Gamma ondanks enkele positieve signalen geen verbetering van de marktomstandigheden.