AMSTERDAM - De Europese beurzen eindigden woensdag overtuigend in de plus. Meevallende bedrijfscijfers boden voldoende tegenwicht aan een sombere opening van de beurzen op Wall Street. In Amsterdam leidde AkzoNobel de dans.

De AEX-index sloot 3,08 punten hoger op 277,32 punten, een winst van 1,1 procent. De MidKap-index ging 1,3 procent omhoog tot 388,39 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt wonnen 0,4 tot 1,9 procent.

AkzoNobel was met een koerssprong van 10 procent veruit de sterkste stijger van de AEX. Analisten en beleggers reageerden enthousiast op de beter dan verwachte omzet- en winstcijfers over het tweede kwartaal.

ArcelorMittal
Staalconcern ArcelorMittal bungelde met een min van meer dan 4 procent de hele dag onderaan de hoofdindex. Het bedrijf meldde een veel groter dan verwacht nettoverlies over het tweede kwartaal. Daarnaast stelde de verwachting voor het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal analisten teleur.

De toeleverancier van de chipindustrie ASMI maakte een koerssprong van meer dan 7 procent. Nabeurs maakt het bedrijf de kwartaalcijfers bekend. Het Aziatische bedrijf ASM Pacific Technology, waarin ASMI een meerderheidsbelang heeft, publiceerde de cijfers al eerder op de dag. Die resultaten waren fors beter dan verwacht.

Ahold
Supermarktconcern Ahold stond voor de tweede achtereenvolgende dag in de min. Beleggers bleven ontevreden over de tegenvallende omzetcijfers die het bedrijf dinsdag presenteerde. Ahold sloot woensdag 3,4 procent lager op 7,77 euro.

Randstad boekte een koerswinst van 0,3 procent. Het uitzendconcern maakte licht tegenvallende winst- en omzetcijfers over het tweede kwartaal bekend, maar zag de omzet per gewerkt uur stabiliseren.

Santander
Financiële fondsen reageerden positief op de winst van 4,5 miljard euro die het Spaanse Banco Santander over het tweede kwartaal kon presenteren. In Amsterdam werden ING en Aegon rond de 3 procent meer waard.

De olieprijs zette een behoorlijke stap terug. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) ging bijna 6 procent omlaag tot 63,30 euro. Olieconcern Shell profiteerde echter van het positieve sentiment op de beurs en werd 1 procent meer waard.

De euro was aan het eind van de handelsdag 1,4025 dollar waard. Aan het einde van de Europese handel op dinsdag kostte de Europese munt nog 1,4145 dollar.