AMSTERDAM - Wolters Kluwer heeft het eerste halfjaar beter gepresteerd dan verwacht. De winst van het bedrijf kwam hoger uit dan analisten hadden voorzien en de uitgever zei woensdag vast te houden aan zijn doelstellingen voor heel 2009.

De nettowinst steeg in de eerste zes maanden met 14 procent tot 203 miljoen euro. Analisten rekenden gemiddeld op 170 miljoen euro nettowinst. De omzet kwam uit op 1,72 miljard euro. Dit was in lijn met de verwachting van analisten.

De resultaten werden wel geholpen door de ontwikkeling van de waarde van de dollar. Bij constante wisselkoersen bedroeg de winstgroei slechts 2 procent.

Op koers
Verder zei het bedrijf dat het op koers ligt met het realiseren van kostenbesparingen. Dit jaar wil Wolters Kluwer 55 miljoen euro besparen. In 2011 moet dit zijn opgelopen tot 120 miljoen euro per jaar.

Ongeveer 73 procent van de omzet van Wolters Kluwer komt uit zogenaamde niet-cyclische activiteiten. Dit zijn vooral abonnementen. Omdat klanten niet makkelijk kunnen opzeggen, zijn de inkomsten relatief ongevoelig voor het slechte economische klimaat.

Wolters Kluwer zou hierdoor als geheel goed in staat zijn de recessie door te komen. Vooralsnog lijkt deze gedachte stand te houden. De omzet uit deze activiteiten steeg met 11 procent. Zonder rekening te houden met overnames was sprake van een daling met 1 procent.

Hypotheken
De andere activiteiten van Wolters Kluwer hebben wel te lijden onder de moeilijke marktomstandigheden. Het gaat daarbij onder meer om producten voor hypotheekverstrekking, advertenties en promotionele producten voor de farmaciesector. Het bedrijf verwacht dat de markt hiervoor de rest van het jaar slecht zal blijven.

Het bedrijf herhaalde zijn verwachtingen voor het hele jaar. Wolters Kluwer streeft onder meer naar een winst per aandeel van 1,41 tot 1,46 euro.