AMSTERDAM - Chemieconcern AkzoNobel zag in het tweede kwartaal van 2009 de winst en omzet nog steeds flink dalen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Maar het bedrijf presteerde beter dan in het eerste kwartaal en overtrof de verwachting van analisten. Dat bleek woensdag uit de publicatie van de tweedekwartaalcijfers.

Cash
Topman Hans Weijers liet weten dat het bedrijf zich blijft richten op ''klanten, kosten en cash'' en dat de resultaten in het tweede kwartaal laten zien dat deze aanpak ''vruchten begint af te werpen''. Weijers sprak van een ''geleidelijke stabilisatie op een significant lager niveau dan in 2008''. Met uitzondering van enkele opkomende markten ziet AkzoNobel echter weinig significant herstel van de groei, aldus de topman.

De nettowinst van 's werelds grootste verfproducent kwam in het tweede kwartaal uit op 155 miljoen euro. Dat is 13 procent lager dan in 2008, maar aanzienlijk beter dan de 88 miljoen die analisten hadden voorspeld. In het eerste kwartaal draaide AkzoNobel nog een verlies van 7 miljoen euro.

Omzet
De omzet bedroeg 3,67 miljard euro, tegen 4,09 in 2008 en 3,27 in het eerste kwartaal van dit jaar. Van de afzonderlijke divisies zag Decorative Paints de omzet met 5 procent dalen ten opzichte van 2008. In het eerste kwartaal was de daling nog 1 procent. Bij Performance Coatings nam de omzet met 14 procent af.

Het concern gaf geen vooruitblik voor de rest van het jaar. ''Vanwege de aanhoudende economische onzekerheid blijft het moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van de vooruitzichten'', aldus Weijers.