AMSTERDAM - Beurshandelaren en analisten durven weer in hun glazen bol te kijken na de onafgebroken koersstijgingen op de beursvloeren van de afgelopen weken.

Zij voorzien dat de AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, 2009 afsluit met een slotstand variërend van 240 tot 325 punten. Dat bleek woensdag uit een rondvraag bij vijf banken en vermogensbeheerders.

Dat zou betekenen dat de AEX dit jaar in het ergste geval 13 procent daalt en als het meezit 18 procent stijgt ten opzichte van de eindstand van rampjaar 2008 (245,94 punten). In dat jaar is de AEX meer dan gehalveerd.

AEX
Momenteel schommelt de belangrijkste beursgraadmeter in Amsterdam rond de 275 punten.

''Wij zien verdere koersstijgingen in het verschiet'', zegt beleggingsstrateeg Bert Burger van zakenbank Theodoor Gilissen. Volgens hem zijn er voldoende tekenen dat Europese economie aan het einde van het jaar enige groei laat zien.

''En de beurskoersen lopen daar altijd op vooruit.'' De koersen hebben volgens hem nog lang niet de niveaus van negen maanden geleden bereikt.

Onzeker
Marktvorsers houden bij hun voorspellingen voor dit jaar wel nadrukkelijk een slag om de arm wegens de vele onzekerheden, waaronder de nog altijd oplopende werkloosheid. De bedrijfswinsten moeten wel op peil blijven en de consumenten mogen het niet laten afweten.

De afgelopen twee weken maakte de beursgraadmeter een ongekend herstel mee. De AEX ging in een rechte lijn ruim 14 procent omhoog. Sinds de bodem afgelopen maart van 195 punten koerst de index zelfs ruim 40 procent hoger.

Bedrijfsresultaten
Analisten verklaren het snelle herstel door de opvallend sterke bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal. ''Iedereen was bang dat ze tegen zouden vallen, maar de cijfers vielen juist heel erg mee'', stelt fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Securities.

Van alle grote Amerikaanse concerns die tot nu toe hun cijfers hebben gerapporteerd, was 75 procent boven verwachting. ''Dat percentage is de afgelopen tien jaar niet meer zo hoog geweest'', aldus Van Zeijl.

Kostenbesparingen
Dat de resultaten de verwachtingen overtroffen kwam vooral door kostenbesparingen bij bedrijven. ''Dit effect zal de komende tijd wel kleiner worden'', stelt Ad van Tiggelen, beleggingsstrateeg bij ING. Toch is de kans volgens hem wel vrij groot dat de AEX dit jaar boven de 300 punten eindigt.

Beleggingsexpert Wim van Assenbergh van Van Lanschot ziet het stukken somberder in. Hij voorziet een daling van de hoofdindex tegen het einde van jaar tot 240 punten. ''Wij vrezen dat het huidige optimisme toch weer verloren gaat door teleurstellingen.'' De bedrijfswinsten mogen dan wel sterk zijn, maar de ontwikkeling van de omzet is volgens Assenbergh nog altijd zwak.