AMSTERDAM - De Amerikaanse toezichthouder op de grondstoffenmarkten CFTC vermoedt dat de sterke schommelingen van de olieprijzen voor een belangrijk deel veroorzaakt worden door speculanten.

De waakhond publiceert volgende maand een rapport waaruit dat zou blijken, aldus the Wall Street Journal.

In een rapport van vorig jaar stelde de toezichthouder nog dat de oorzaak van de forse stijgingen en dalingen van olieprijzen voornamelijk gezocht moest worden in het mechanisme van  vraag en aanbod. "Maar die analyse was gebaseerd op zeer onbetrouwbare gegevens", zegt een van de onderzoekers van de CFTC in een interview met de Amerikaanse zakenkrant.

Kritiek
Speculanten hebben het afgelopen jaar steeds meer kritiek te verduren gehad. In de zomer van 2008 steeg de olieprijs tot een recordniveau van 150 dollar per vat, om tegen het einde van dat jaar weer onder de 40 dollar per vat te belanden.

Het onderzoek van de CFTC zwengelt de discussie over investeerders die speculeren op grondstoffenprijzen nog eens extra aan. Ook weerspiegelt het de verschuivende politieke mening over speculatie. Politici maken zich zorgen dat stijgende olieprijzen een eventueel herstel van de economie in de weg zullen zitten.

De verwachting is dat de CFTC onder de door Barack Obama aangestelde voorman nieuwe regels zal aannemen die de hoeveelheid investeringen in grondstoffen door grote institutionele beleggers aan banden moet leggen.