Minder winst voor EADS in eerste halfjaar

PARIJS - Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS heeft in het eerste halfjaar een nettowinst behaald van 378 miljoen euro, 6 procent minder dan in 2008. Volgens EADS is de winstdaling onder meer te wijten aan ongunstige valutaschommelingen.

Het resultaat was ver beneden de verwachtingen van analisten. De omzet lag met 20,1 miljard euro 2 procent hoger dan in het eerste halfjaar van 2008. ''EADS is in goede vorm'', stelde het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Dat is onder meer te danken aan het ''gedisciplineerde'' financieel beleid.

In het eerste kwartaal viel de winst nog met 40 procent terug vergeleken bij diezelfde periode in 2008. Maar in het tweede kwartaal kwam die met 208 miljoen euro 76 procent hoger uit dan in 2008, ondanks de kosten die de productievertraging met het militaire toestel A400M met zich meebracht. EADS nam daarvoor in het tweede kwartaal een voorziening van 71 miljoen euro . In het eerste kwartaal was daarvoor al 120 miljoen opzij gezet.

De negatieve trend is volgens het concern iets omgebogen, maar de markt blijft moeilijk. EADS verwacht dit jaar nog steeds driehonderd orders voor Airbus, alhoewel er in de eerste helft van het jaar maar negentig zijn binnengehaald.

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Bedrijfsnaam

Bedrijfsnaam
Een naar de eigenaar vernoemd bedrijf zou betere resultaten boeken. Maar is zo'n naam ook altijd handig?

Portemonnee

Portemonnee
NU.nl zet de belangrijkste wijzigingen voor je portemonnee op een rij.

NUwerk

Tip de redactie