AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten dinsdag met verlies. De belangrijkste graadmeters stonden de hele dag in de min en werden aan het einde van de dag nog verder naar beneden getrokken door de daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX-index sloot 3,90 punten lager op 274,24 punten, een verlies van 1,4 procent. De MidKapindex voor het middensegment verloor 4,29 punten (1,1 procent) bij een eindstand van 383,54 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt leverden 1,2 tot 1,5 procent in.

De verliezen op de Europese beurzen liepen aan het einde van de middag op nadat onderzoeksbureau Conference Board meldde dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in juli opnieuw is gedaald. Door de toenemende zorgen over de arbeidsmarkt ging het vertrouwen verder achteruit dan analisten hadden verwacht.

Huizen
Er was wel positief nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. Volgens de toonaangevende CaseShiller-index gingen de woningprijzen in de grootste Amerikaanse steden in mei onverwacht met 0,5 procent omhoog. Dit nieuws wist de beleggers in Europa en de VS echter niet te inspireren.

In de AEX was Ahold een van de grootste verliezers met een daling van 4,2 procent. Het supermarktconcern maakte 's ochtends tegenvallende omzetcijfers bekend. De cijfers waren voor de analisten van Petercam reden om het beleggingsadvies voor Ahold te verlagen.

Randstad
Randstad was in de ochtendhandel een positieve uitschieter. Het uitzendconcern, dat woensdag voorbeurs de kwartaalresultaten publiceert, moest de vroege winsten echter weer inleveren en sloot uiteindelijk 0,9 procent lager.

Het grootste verlies in de hoofdindex werd geleden door Aegon. Het verzekeringsconcern leverde 4,6 procent van zijn beurswaarde in. Ook ING en ArcelorMittal boekten verliezen van meer dan 4 procent.

Olie
De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie (van 159 liter) ging ruim 2 procent omlaag tot 66,65 dollar. Het aandeel Shell leverde daarop in Amsterdam ruim 1 procent in.

De euro was aan het eind van de Europese beurshandel 1,4145 dollar waard. Een dag eerder was dit nog 1,4200 dollar.