LONDEN - De Britse oliegigant BP heeft in het tweede kwartaal 53 procent minder winst geboekt. Het concern behaalde een nettowinst van 4,39 miljard dollar tegen 9,36 miljard dollar een jaar eerder. Dit heeft BP dinsdag bekendgemaakt.

De winstval is veroorzaakt door lagere olie- en gasprijzen en lagere winstmarges op raffinage. Het resultaat was wel boven de verwachtingen van analisten. BP is de eerste van de grote westerse oliemaatschappijen die deze week met cijfers over het tweede kwartaal naar buiten komen. Later volgen Shell en ExxonMobil. Analisten voorzien dat Shell, het grootste concern ter wereld, donderdag een winstval publiceert van rond 70 procent tot 2,4 miljard dollar.

BP liet dinsdag ook weten dat de doelstelling om de kosten over geheel 2009 met 2 miljard dollar te verlagen al gehaald is. BP verwacht voor het einde van het jaar de kosten met nog eens 1 miljard dollar terug te brengen.

Zwaar
BP-topman Tony Hayward spreekt over "zeer zware" marktomstandigheden. "Het zijn turbulente, beweeglijke en onzekere tijden. Wij blijven echter een stabiele koers varen", aldus de bestuursvoorzitter. Hij voorziet slechts een zwak herstel van de wereldwijde vraag naar energie.