NEW YORK - De Amerikaanse beurzen hadden maandag duidelijk moeite richting te kiezen. De aandelenmarkten openden licht lager, gedurende de handel sloeg het beeld regelmatig om.

Beter dan verwachte cijfers over de huizenmarkt, slecht bedrijfsnieuws en winstnemingen maakten de beleggers aan het twijfelen. Uiteindelijk sloten alle indices toch nog in de plus, met dank aan de cijfers over de huizenmarkt en goede resultaten van regionale banken.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde een slotstand van 9108,51 punten, dat is 0,2 procent of 15,27 punten hoger dan het slot van vrijdag. De breder samengestelde S&P 500-index sloot op 982,18 punten, dat is 0,3 procent of 2,92 punten hoger.

De door technologiefondsen overheerste Nasdaq-beurs tenslotte sloot de eerste handelsdag van de week vrijwel onveranderd af op een stand van 1967,89 punten. Dat is een stijging van 1,93 punten of 0,1 procent.

Winstnemingen
De Amerikaanse beurzen wisten de afgelopen twee weken op rij met winst af te sluiten, waardoor de belangrijke indices ongeveer 11 procent wonnen. Handelaren gingen er maandag dan ook van uit dat de koersen door winstnemingen en slechte resultaten van telecombedrijf Verizon en maker van elektronica en vliegtuigapparatuur Honeywell de weg omlaag kozen.

Telecombedrijf Verizon maakte bekend dat het in het tweede kwartaal van dit jaar de winst met 7 procent zag teruglopen. Bovendien gaat het bedrijf in de tweede helft van het jaar achtduizend banen schrappen. Het aandeel noteerde 1,6 procent lager.

Honeywell
Honeywell, 's werelds grootste fabrikant van elektronica voor cockpits, zag zowel de omzet als de winst dalen. Ook stelde het bedrijf de winstverwachting voor de rest van het jaar neerwaarts bij. Volgens het bedrijf voldoet de recessie inmiddels aan hun slechtste verwachtingen. Toch noteerde het aandeel 0,7 procent hoger.

Aetna, de derde ziektekostenverzekeraar van de VS, zag de winst in het tweede kwartaal met 28 procent dalen en verlaagde de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Het aandeel verloor 2,7 procent.

Huizenverkoop
Net na de opening van de beurzen op Wall Street werd bekend dat de verkoop van nieuwe huizen in de maand juni ten opzichte van de maand mei met 11 procent was gestegen tot 384.000. Dat was meer dan was verwacht.

Beleggers leken er in eerste instantie niet van onder de indruk. ''De voornaamste negatieve factor is dat de markten al zo hoog zijn gekomen'', zei een handelaar.

Voor een euro moest tegen het eind van de handel op Wall Street 1,4239 dollar betaald worden tegen 1,4225 dollar bij het slot van de handel op de Europese beurzen.