AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs wist maandag de dag met flinke winst af te sluiten. Ondanks een negatief sentiment op Wall Street bleef de stemming in Amsterdam in de namiddag positief.

Elders in Europa noteerden de beurzen een half uur voor sluiting nog in het rood, maar bogen de verliezen op het laatste moment toch nog om naar een hoger slot.

De AEX-index sloot 0,7 procent hoger op 278,14 punten. De MidKapindex voor het middensegment kreeg er 0,4 procent bij en sloot op 387,83 punten. De beurs in Frankfurt boekte 0,4 procent winst en zowel Londen als Parijs kreeg er 0,2 procent bij.

TomTom
In Amsterdam stond het aandeel TomTom in de schijnwerpers met een koerswinst van 8,7 procent. TomTom profiteerde van een verhoging van het beleggingsadvies van JPMorgan Chase. De producent van navigatiekastjes was veruit de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

De AEX is negen van de afgelopen tien handelsdagen met winst gesloten. In die periode boekte de hoofdgraadmeter in Amsterdam een koerswinst van ruim 13 procent. ''De zomerrally zet door'', aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer.

Positivisme
Corné van Zeijl van SNS Asset Management noemt het aanhoudende positivisme op de beurs ''zeer opvallend''. ''Het sentiment is in de afgelopen twee weken gedraaid. Dat is hoofdzakelijk te danken aan de beter dan verwachte kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven'', aldus Van Zeijl.

Post- en pakketjesvervoerder TNT maakte voorbeurs bekend dat het extra kosten gaat besparen om de recessie het hoofd te bieden. Het bedrijf wil dit jaar ongeveer 550 tot 600 miljoen euro besparen. Eerder mikte TNT nog op 400 miljoen euro aan besparingen. Het aandeel won 3,8 procent.

TNT
TNT zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal dalen met ruim 60 procent tot 81 miljoen euro. Dat is een lagere winst dan analisten hadden gedacht. De omzet viel met 10 procent terug tot 2,53 miljard euro, in lijn met de verwachtingen.

BinckBank steeg 2,1 procent. De internetbeleggingsbank heeft in het tweede kwartaal beter gepresteerd dan verwacht. De nettowinst kwam uit op 9,2 miljoen euro, terwijl analisten 8 miljoen euro hadden voorspeld.

Wall Street
Op Wall Street was het sentiment maandag echter negatief. De stemming verbeterde ook nauwelijks na een beter dan verwacht cijfer over de verkoop van nieuwe woningen in juni.

In die maand werden op jaarbasis 384.000 huizen verkocht, terwijl analisten hadden gerekend op 350.000 verkochte nieuwe woningen op jaarbasis in juni. Het herstel van de woningmarkt is een van de voorwaarden voor het herstel van de economie.

Verizon
De handel op Wall Street werd onder meer onder druk gezet door een winstdaling van telecombedrijf Verizon. De grootste aanbieder van mobiele telefonie in de VS zag in het tweede kwartaal de winst met 7 procent dalen vergeleken met een jaar eerder.

Op de beurs in Dublin duikelde het aandeel Ryanair met 9,4 procent. De grootste prijsvechter van Europa kwam maandag met beter dan verwachte kwartaalcijfers, maar stelde zijn winstverwachting voor heel 2009 neerwaarts bij.

De euro noteerde 1,4225 dollar tegen 1,4200 dollar bij het slot van de handel in Europa vrijdag.