AMSTERDAM - De stroom aan halfjaaresultaten van beursgenoteerde bedrijven blijft de komende week op gang. Het hoogtepunt van de week komt vrijdag met de eerste raming van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal.

Na twee weken van onafgebroken stijgingen zou de tijd rijp moeten zijn voor een adempauze. De AEX-index is de afgelopen tien handelsdagen 13 procent gestegen.

Vrijdag leek de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs echter al een voorschot te nemen op een terugval. De AEX sloot toen op precies dezelfde stand als een dag eerder.

Resultaten
De beurshausse van de afgelopen tijd werd vooral gedreven door de meevallende bedrijfsresultaten. Daarbij maken veel analisten en investeerders echter de kanttekening dat de goede winstcijfers worden gehaald door kostenbesparingen en niet door omzetgroei.

Dit zou erop wijzen dat de economie als geheel nog steeds slecht draait en dat de beursrally dus ook geen lang leven beschoren is.

TNT
Een groot aantal bedrijven aan de Amsterdamse beurs opent deze week de boeken. Maandag trappen postconcern TNT en internetbroker BinckBank de week af. Supermarktconcern Ahold komt dinsdag met cijfers.

Het zwaartepunt ligt in het midden van de week. Die dag rapporteren uit de AEX-index verfproducent AkzoNobel, uitzender Randstad en staalconcern ArcelorMittal de resultaten. Donderdag staan onder meer luchtvaartmaatschappij Air France-KLM en olieconcern Shell op de rol.

Huizenverkoop
Beleggers kijken verder scherp naar een aantal belangrijke Amerikaanse macrocijfers. Het gaat onder meer om de verkoop van nieuwe huizen in juni op maandag, de stand van het consumentenvertrouwen op dinsdag en de orders voor duurzame goederen in juni op woensdag.

Het hoogtepunt is vrijdag de eerste raming van de ontwikkeling van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Analisten verwachten een krimp van 1,5 procent op jaarbasis.

Dit is flink minder dan de krimp van 5,5 procent in het eerste kwartaal en zou volgens sommigen voorlopig het laatste negatieve cijfer moeten zijn. Dit zou betekenen dat de recessie in de VS bijna ten einde is.

Bernanke
Ben Bernanke, de president van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, verschijnt maandag, dinsdag en woensdag op televisie. Hij zal onder meer spreken over de reactie van de Fed op de financiële crisis en de stand van de economie.

Beleggers wegen de woorden van Fed-president over het algemeen op een goudschaaltje en zullen naar verwachting scherp kijken wat Bernanke te vertellen heeft.

In Nederland publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag de stand van het ondernemersvertrouwen in juli. Eenzelfde index uit Duitsland liet vrijdag zien dat het vertrouwen onder ondernemers in de grootste economie van Europa het grootst is in negen maanden tijd.