NEW YORK - De effectenbeurzen op Wall Street eindigden vrijdag overwegend positief. De belangrijkste graadmeters stonden lange tijd op verlies, maar werden gedurende de dag uit het slop getrokken door koopjesjagers.

Tegenvallende winstcijfers van Microsoft en Amazon maakten echter wel een einde aan de langste rally van de Nasdaq sinds 1992.

Slostanden
De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen eindigde 23,95 punten hoger op 9093,24 punten, een winst van 0,3 procent. De breed samengestelde S&P 500 ging eveneens 0,3 procent omhoog tot 979,26 punten. Na twaalf opeenvolgende dagen van winst leverde technologiegraadmeter Nasdaq 0,4 procent in bij een eindstand van 1965,96 punten.

In de Nasdaq kregen vooral Microsoft en Amazon rake klappen. Beleggers straften beide bedrijven voor de tegenvallende cijfers die ze een dag eerder na sluiting van de beurshandel bekendmaakten.

Microsoft
Microsoft, dat hard geraakt wordt door de recessie en de omzet in het afgelopen boekjaar voor het eerst in zijn bestaan niet zag groeien, verloor 8,3 procent. Internethandelaar Amazon, dat een tegenvallende winst presenteerde, werd 7,8 procent minder waard.

"De resultaten van Microsoft geven aan dat de economie nog steeds zwak is", vatte een Amerikaanse analist de stemming samen. Die stelling werd een half uur na het begin van de handel onderstreept door het bericht dat het consumentenvertrouwen in de VS in juli voor het eerst sinds februari weer is gedaald. De stemming onder consumenten ligt nu op hetzelfde niveau als drie maanden geleden.

American Express
Creditcardmaatschappij American Express ging bij opening van de handel ook flink onderuit. AmEx presenteerde een dag eerder eveens tegenvallende cijfers, onder meer omdat het aantal wanbetalingen op creditcardschulden fors is toegenomen. Het verlies werd gedurende echter omgebogen in een kleine winst van 0,2 procent.

Beleggers toonden in de loop van de dag vooral interesse in farmaceutische bedrijven en aan olie en grondstoffen gerelateerde fondsen. De medicijnfabrikanten Pfizer, Merck en Johnson & Johnson voerden de Dow Jones aan met koerswinsten van 2 tot 2,5 procent.

Olieprijs
Olieconcerns Chevron en ExxonMobil profiteerden van de stijgende olieprijs. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging 1,5 procent omhoog tot ruim 68 dollar, de koerswaarde van beide olieconcerns volgde met een stijging van ongeveer 1 procent. Aluminiumreus Alcoa werd 2 procent meer waard. Machinebouwer Caterpillar won 1,8 procent.

De euro noteerde aan het einde van de Amerikaanse handelsdag een waarde van 1,4215 dollar. Bij het slot van de beurzen in Europa eerder op de dag was de euro 1,4200 dollar waard.