AMSTERDAM - De Europese beurzen sloten vrijdag dichtbij de slotstanden van de dag ervoor. In de slothandel werd de stemming wat gedrukt als gevolg van lagere standen op Wall Street. De AEX ging voor eerst sinds lange tijd niet omhoog.

De AEX-index eindigde exact onveranderd op 276,15 punten.

De MidKap-index van middelgrote fondsen won 0,1 procent tot 386,39 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren 0,2 en 0,3 procent, Londen won echter 0,4 procent.

Op de Amsterdamse AEX was er daarmee sprake van een trendbreuk. De hoofdindex was voor vrijdag liefst negen dagen op rij in de plus geëindigd. Daarmee klom de AEX in de afgelopen twee weken ongeveer 13 procent.

Correctie
Handelaar Jos Versteeg van Iris voorspelde vrijdag tijdens de handel al terughoudendheid bij beleggers. ''Ik ben bang dat die opwaartse trend niet blijft duren'', stelde hij. Volgens hem volgt er zelfs een forse correctie na de zomer. ''Als banencijfers tegenvallen, gaan we weer keihard onderuit.''

Eerder op vrijdag was er nog even sprake van hogere koersen. Dat kwam mede door het bericht dat het vertrouwen onder Duitse ondernemers is gestegen naar het hoogste niveau in negen maanden. Verder waren er positieve geluiden over de dienstensector en de industrie in de eurozone.

Techbedrijven
Maar een negatieve opening van Wall Street drukte het sentiment. Daar schrokken beleggers van tegenvallende cijfers van internethandelaar Amazon, softwarebedrijf Microsoft en creditcardmaatschappij American Express. Ook een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen viel tegen.

In Europa stond vooral de technologiesector onder druk. Dat kwam vooral doordat Ericsson, de Zweedse toeleverancier aan de telecomindustrie, tegenvallende kwartaalcijfers publiceerde. Het concern verloor op de beurs 7,7 procent en sleepte Alcatel-Lucent (min 2 procent), Infineon (min 3,9 procent) en Nokia (min 1,9 procent) mee in zijn val.

USG People
Op het Damrak verloor chipmachinebouwer ASML 0,6 procent. Verder was luchtvaartmaatschappij Air France-KLM (min 1,8 procent) een stevige daler. Het concern maakte bekend dat de omzet fors is gedaald.

Uitzender USG People stond in de schijnwerpers met een 5,7 procent hogere koers. Beleggers waren enthousiast over resultaten van het bedrijf. Branchegenoot Randstad liftte mee en won 5,8 procent.

Het Duitse farmacie- en chemieconcern Merck maakte in Frankfurt een koersval van bijna 15 procent na bekendmaking van een flinke winstdaling.

De euro stond vrijdagmiddag op 1,42 dollar. Een dag eerder deed de munt 1,4275 dollar.