SEOUL - Het Zuid-Koreaanse elektronicaconcern Samsung Electronics heeft de grootste kwartaalwinst in 2,5 jaar geboekt. In het tweede kwartaal verdiende het bedrijf 2,25 biljoen won (1,3 miljard euro), 5 procent meer dan een jaar eerder.

De winst is veel hoger dan de 1,68 biljoen won die analisten hadden verwacht. Samsung profiteerde vooral van betere prijzen voor geheugenchips en lcd-schermen. Ook de vraag naar zijn consumentenelektronica was goed.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf is marktleider met geheugenchips en 's werelds grootste fabrikant van platte tv-schermen. Met mobiele telefoons neemt het de tweede positie in op de wereldmarkt, achter Nokia.

Omzet
De omzet van het concern steeg naar 32,5 biljoen won (18,4 miljard euro) tegen 29,1 miljard won in het tweede kwartaal vorig jaar. Samsung sprak vrijdag van "uitmuntende" resultaten in onzekere marktomstandigheden.

Samsung waarschuwde dat de winstgevendheid mogelijk onder druk komt te staan door toenemende concurrentie en een sterkere Zuid-Koreaanse munteenheid. Grote rivalen zijn onder meer LG Electronics en Sony.