ALMERE - Topman Rob Zandbergen van USG People heeft sterke aanwijzingen dat de uitzendsector aan het stabiliseren is. De topman is ''zeer hoopvol'' dat het ergste achter de rug is, zei hij vrijdag in gesprek met het ANP.

Volgens hem is de omzet vier maanden op rij niet verder gedaald. ''Dat is wel een sterk signaal.''

De uitzendsector kreeg sinds het uitbreken van de financiële en economische crisis vorig jaar grote klappen, waardoor de inkomsten omlaag kelderden, waarbij de ene maand nog slechter was dan de andere. Daar lijkt nu een einde aan te komen. Wel vindt Zandbergen het nog te vroeg om te spreken van herstel.

Opvolger
Zandbergen kreeg eerder deze maand tijdelijk de leiding over USG People. Voormalig bestuursvoorzitter Ron Icke stapte op na onenigheid over de te volgen strategie voor het bedrijf. Over een opvolger is nog niets bekend, aldus Zandbergen.

Juli ziet er volgens Zandbergen tot nu toe relatief goed uit. ''Deze maand ziet er tenminste hetzelfde en wellicht iets minder slecht uit dan voorgaande maanden'', aldus de topman. Deels komt dat door vakantiekrachten. ''Daarin zien we in Nederland een kleine toename, zoals elk jaar. De toename is wel minder dan vorig jaar.''

Tegenwind
Toch blijft het concern last houden van de economische tegenwind, met fors minder omzet in het tweede kwartaal dan vorig jaar. De omzet daalde met een derde tot 721,8 miljoen euro.

Bovendien schreef het bedrijf onder de streep net als in eerdere kwartalen een verlies, door reorganisatiekosten. Het verlies was 6 miljoen euro tegen een winst van 32 miljoen euro vorig jaar.

USG People liet eerder al weten veel banen te schrappen en kantoren te sluiten. Volgens Zandbergen zijn sinds vorig jaar ruim 1600 banen verdwenen en 185 vestigingen gesloten. De topman voorziet dat in totaal 1750 banen en tweehonderd vestigingen zullen verdwijnen zonder extra maatregelen te hoeven nemen. USG People wil jaarlijks 75 miljoen euro op de kosten besparen.

Verbetering
In Nederland, waar USG People ongeveer 45 procent van zijn omzet behaalt, zag de uitzender een lichte verbetering in de uitzendmarkt. ''De activiteiten in Nederland en België waren gezond winstgevend te noemen in het eerste halfjaar'', aldus de onderneming in een toelichting. Buiten Nederland en België boekte het bedrijf geen winst in het eerste halfjaar.

Beleggers op de beurs in Amsterdam reageerden verheugd op de woorden van Zandbergen. De aandelenkoers van USG People ging in de ochtendhandel met 6 procent omhoog tot 8,90 euro.