NEW YORK - De beurzen op Wall Street gingen donderdag overtuigend omhoog. Beleggers reageerden enthousiast op onverwacht sterke kwartaalcijfers van grote bedrijven en voelden zich extra gesteund door meevallende berichten over de Amerikaanse huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex doorbrak dankzij het hervonden optimisme voor het eerst sinds januari de grens van 9000 punten. De hoofdindex sloot 188,03 punten hoger op 9069,29 punten, een winst van 2,1 procent.

De breed samengestelde S&P 500 ging 2,3 procent omhoog tot 976,29 punten. De Nasdaq-index won 2,5 procent bij een stand van 1973,60 punten en sloot daarmee voor het eerst sinds 1992 twaalf dagen achter elkaar met winst.

Huizenmarkt
Vlak na het begin van de handel werd bekend dat er in juni in de VS 3,6 procent meer bestaande huizen werden verkocht dan een maand eerder. Die stijging was sterker dan verwacht en betekende dat de huizenmarkt voor het eerst sinds 2004 drie maanden achter elkaar is verbeterd. Het bleek voor beleggers een teken om de koersen over een breed front verder omhoog te jagen.

Onverwacht goede kwartaalcijfers maakten van het industriële conglomeraat 3M de koploper van de Dow Jones. De producent van onder meer Post-it plakblaadjes en Scotch plakband overtrof ondanks een lagere omzet en winst de verwachtingen van analisten en werd beloond met een koersstijging van 7,3 procent.

Telecomconcern AT&T werd 2,6 procent meer waard. De populaire iPhone leverde het bedrijf onverwacht veel nieuwe abonnees op, waardoor de winst ten opzichte van vorig jaar redelijk intact bleef.

Ford
Ook autofabrikant Ford stond in de warme belangstelling van beleggers. Het concern, dat worstelt met de gevolgen van de recessie op de automarkt, schreef dankzij een reorganisatie en eenmalige meevallers eindelijk weer zwarte cijfers en werd beloond met een koersstijging van 9,4 procent.

Internetveilingsbedrijf eBay was met een koerssprong van ruim 10 procent een van de grootste winnaars van de Nasdaq. Het bedrijf presenteerde een dag eerder na afloop van de handel minder mooie cijfers dan een jaar eerder, maar deed het wat beter dan veel analisten hadden gedacht.

McDonald's
Fastfoodconcern McDonald's leed met een min van 4,6 procent het sterkste verlies van alle toonaangevende fondsen in de Dow Jones. De hamburgerrestaurants van de keten bleken in het tweede kwartaal minder goed bestand tegen de recessie dan gedacht.

De euro kostte aan het einde van de Amerikaanse handelsdag 1,4200 dollar. Aan het slot van de Europese beurshandel eerder op de dag was de euro nog 1,4275 dollar waard.