AMSTERDAM - De Mexicaanse griep slaat wereldwijd om zich heen, maar de impact van de economie lijkt vooralsnog zeer beperkt.

Door Belegger.nl

Als de symptomen betrekkelijk mild blijven en het sterftecijfer niet stijgt, zal de griep hooguit 0,5 procent economische groei kosten. Dat stelt het hoofd internationale economie van ING, Rob Carnell.

Hij wijst erop dat het sterftepercentage van Mexicaanse griep op dit moment onder de 0,5 ligt. En dat is het grootste verschil met de laatste uitbraak van een dodelijke ziekte, namelijk de SARS-epidemie in voornamelijk Azië een aantal jaren geleden. Zwaar getroffen gebieden zagen de economische groei door SARS een paar procentpunten lager uitkomen.

Onrust
Maar als de varkensgriep zich ontwikkelt tot een dodelijkere variant óf als de media voor onrust zorgen onder de bevolking, kunnen de gevolgen wel groter zijn, aldus Carnell. "De grootste onzekerheid is hier de menselijke psychologie", schrijft hij in een rapport. De impact van consumenten die besluiten om thuis te blijven (die dus niet gaan  winkelen en niet op vakantie gaan) is vele malen groter dan die van echt zieke werknemers op de productie.

Mocht het aantal griepdoden dramatisch toenemen, dan verwacht Carnell dat staatsobligaties het betrekkelijk goed zullen doen. Bedrijfsobligaties worden dan minder waard. Ook zullen beleggers risico mijden en zoeken ze veilige havens als goud op, waardoor de prijs daarvan stijgt. Aandelen zullen het bovendien slecht doen.

In het allerergste scenario (en daarbij denkt Carnell aan de epidemiefilm I am Legend) kunnen zelfs financiële fondsen met een laag risico uit de gratie raken. Misschien zelfs nog slechter dan consumentengoederen.

Lees het (zeer vermakelijk) rapport hier. Inclusief interview met een ING"er die de griep heeft overleefd.